Банкеръ Daily

Съдби

Наближава ерата на автономните коли

Скоро на европейския пазар ще се появят коли, които ще могат да се движат без шофьор. Как ЕС ще реши предизвикателствата в сектора на автоматизирания транспорт?

Развитието на области като роботиката, изкуствения интелект и комуникациите прави възможно хората да бъдат заменени като водачи на превозните средства. Надеждите са, че това ще намали драстично броят на пътните произшествия и ще подобри безопасността на движението. Към момента хиляди хора загиват по европейските улици и магистрали, а около 95% от инцидентите се дължат на човешки грешки. Промяната в транспорта се очаква да донесе и други положителни последици: да намали задръстванията и вредните емисии, както и да подобри достъпа до транспорт на възрастни хора и хора с увреждания. Освен това бързото разрастване на пазара на автономни коли и камиони ще донесе нови възможности за бизнеса и ще създаде работни места.

Появата на автономни коли ще промени коренно транспорта по пътищата и ще повдигне серия от въпроси, на които ще трябва да бъдат намерени отговори. Най-важна е пътната безопасност - поне на първо време автоматизираните превозни средства ще трябва да се движат по пътищата заедно с традиционните автомобили, управлявани от хора, и ще трябва да внимават за велосипедисти и пешеходци. Това прави наложително приемането на хармонизирани правила за безопасност на европейско ниво. 

Друг проблем е при произшествия: след като новите технологии поемат отговорността за шофирането от човека, кой ще отговаря при настъпването на инциденти? Същото така и обработката на данни: правилата на ЕС за защитата на личните данни ще важат и за новите автомобили. До момента обаче не са взети специални мерки за гарантиране на електронната сигурност и за защита на автомобилите от хакерски атаки.  

На европейския пазар вече има автомобили, които помагат на хората при шофирането ‒ например, за поддържане на определена лента или при паркиране. В момента се тестват автомобили от 3-то и 4-то ниво на автоматизация, които се управляват сами. Тези коли се очакват на пазара между 2020 и 2030 г. Напълно автономните коли се очакват след 2030 г. Всички нови коли към 2022 г. вероятно ще бъдат оборудвани с устройства за свързване през Интернет с другите коли и с инфраструктурата.

Автоматизирани и свързани коли ‒ какво означава това

Автоматизираните превозни средства използват технологии като сензори, вградени камери, компютри, системи за навигация, приемни устройства за спътникови сигнали и радари. Така част от функциите на управление се прехвърлят на компютърна система.

Самоуправляващите се или автономните превозни средства са автоматизирани превозни средства от ниво 3, 4 или 5.

Свързаните превозни средства са оборудвани с устройства, които комуникират през Интернет с други превозни средства и с инфраструктурата.

Технологиите за автоматизиране и свързване се допълват. Вероятно всички автоматизирани превозни средства ще бъдат и свързани в близко бъдеще.

Facebook logo
Бъдете с нас и във