Банкеръ Daily

Съдби

Монетите с образа на Доналд Тръмп

S 250 e17b4017 084e 4050 b66d cbc42a4714dd
S 250 1f7be165 f186 400b b238 2c471a07c4ff
S 250 3aeef103 3415 47d4 86b8 2fcc128814a5
S 250 85654a37 de1b 4b65 ae24 bf20225b5fb7

Новата 2018-а дойде с нова монета в чест на 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп. Серията е лимитирана и е предназначена най-вече за колекционерите. На лицевата страна е образът сегашния държавен глава, а на обратната - президентският печат с легендарния американски орел. Монетата е със златно покритие и се предлага в защитен пластмасов корпус.
Любопитно е, че едни от първите възпоменателни монети в света с лика на Доналд Тръмп всъщност се появиха в Централна Африка, и по-точно в Екваториална Гвинея. На 20 януари 2017-а сегашният държавен глава на САЩ се закле официално като 45-и президент. Това бе изненада за мнозина, тъй като основните медии и повечето политически експерти предсказваха победа за неговия основен опонент - Хилари Клинтън. 

За да отбележи събитието, Република Екваториална Гвинея реши да пусне две колекционерски монети - златна и сребърна с еднакъв дизайн - на лицевата страна се вижда слон  върху глобус, който съдържа националния герб на Екваториална Гвинея с мотото Unidad Paz Justicia (единство, мир, справедливост) и надписите Република Екваториална Гвинея и номиналът. А на обратната страна "грее" гордият образ на Тръмп, зад който вятърът развява американския флаг, придружен от надписите 45 th President of the United States и Тrump 2017, разделени от звезди.

Монетата от чисто сребро проба 999 с номинал 1000 централноафрикански франка е отсечена в лимитирана серия от 5 хил. екземпляра. Тя тежи един грам и е произведена от германската фирма B.H. Mayer Mint чрез технологията Smartminting на Coin Investment Trust, която позволява детайлна релефност на монети с нормална дебелина. Технологията е използвана и при производството на монетата от злато проба 999 с номинал 5000 централноафрикански франка в лимитирана серия от едва 500 бройки. Тя се предлагаше само за около 2995 щ. долара, докато цената на сребърната бе 99.95 долара, но колекционерската стойност и на двете вече е значително по-висока. Заради трудно предвидимия резултат от изборите и мигновената реакция на властите на Екваториална Гвинея мнозина се питаха дали не са разполагали с два варианта на проекта - единия с образа на Хилари Клинтън и друг - с лика на Доналд Тръмп.

Оръжейниците от руския град Златоуст също отбелязаха с еднокилограмова сребърна монета-сувенир инагурацията на  президента Доналд Тръмп с неговото изображение. Компанията производител "Арт-Грани" съобщи на сайта си, че първата партида сувенирни монети са едва 45 - 25 сребърни, 15 комбинирани от сребро и злато и 5 златни. Сребърните монети с проба 925 са изработени ръчно по метода на художественото леене. На лицевата страна е профилът на Тръмп - с надписите Donald John Trump и 45 the President of United States of America. На обратната е изобразена Статуята на Свободата на фона на американския флаг с надписите In Trump We trust (Вярваме в Тръмп) - по аналогия с фразата върху доларовите банкноти In God We Trust (Вярваме в Бог) и United States of America.

Пак през януари 2017-а в Тула пуснаха на пазара захар с изображението на сегашния американски държавен глава и надпис "Избран е 45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп" върху опаковката. Така производителите изразиха надеждата си, че отношенията между Русия и САЩ ще станат "по-сладки".

 


"Президентските" долари


Най-известната серия от американски монети са с портретите на всички американски президенти на лицевата страна, и Статуята на Свободата на обратната. Те са с номинал 1 долар и са изработени от жълта сплав ( никел, мед, манган и цинк) по проекта  Presidential $1 Coin Program.  Първата монета с портрета на Джордж Вашингтон зарадва нумизматите на 15 февруари 2007-а.  Но още през март американският Монетен двор обяви, че в обращение са пуснати неизвестен брой екземпляри без надписи по ръба. Смята се, че става дума за не по-малко от 50 хил. монети. Първата открита е изтъргувана в iBay за 600 долара, но после цената й пада до 40-60 долара. На някои бройки пък липсвал  хералдическият девиз "In God we trust", заради което монетите били кръстени "безбожните долари".  

Така или иначе, от 2007-а са пускани по четири монети годишно до 2016-а, когато проектът е прекратен. Тогава американското  финансово министерство изчисли, че фактическото прекратяване на сеченето на еднодоларовите монети ще икономиса на бюджета 50 млн. долара годишно. Но колекционерите няма да останат с празни албуми, защото Монетният двор ще продължи да изработва монетите, макар и в ограничени тиражи. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във