Банкеръ Weekly

Съдби

Младата звезда на дeмократите

Александрия Окасио-Кортес получи място в могъщата Комисия по финанси към Камарата на представителите на американския Конгрес, което се случва рядко на новоизбрани членове. Още повече че този орган има право да контролира Уолстрийт, да упражнява надзор над Федералния резерв и Комисията по ценните книжа и борсите. В прерогативите му е да привиква на изслушване висши финансови служители на САЩ, а прокарването на нови закони, засягащи Уолстрийт, е практически невъзможно без неговото одобрение. 
Включването на Окасио-Кортес в комисията може да означава, че американците скоро ще станат свидетели на строги публични разпити на видни финансисти, например ръководството на "Голдман Сакс", коментират медиите. "Лично аз смятам да се задълбоча върху кризата със студентските заеми, да проуча частните затвори и местата за задържане, както и развитието на публичното и пощенското банкиране", заяви Окасио-Кортес след новината за назначаването й, уточнявайки - "като начало". Очаква се тя да се застъпи и за по-строго наблюдение над финансовите компании, съобщава Блумбърг. По време на кампанията си младата жена отказваше дарения от корпорации и призоваваше за раздробяване на големите банки.

Александрия Окасио-Кортес е най-младият член на Конгреса в американската история. През 2018-а 29-годишната латиноамериканка победи ветерана Джо Кроули на вътрешните избори в Демократическата партия, а след това и републиканеца Антъни Папас, получавайки кресло в Камарата на представителите от 14-и район на Ню Йорк.

Колкото до политическите й възгледи Окасио-Кортес вярва в безплатното висше образование, подкрепя програмата за медицинско застраховане на хората с ниски доход, настоява за затягане на контрола върху продажбата на оръжие и призовава за разпускане на имиграционната полиция в САЩ. Мнозина републиканци я смятат дори за комунистка  заради твърдения, че главната й цел е борбата за интересите на работническата класа, към която причислява и себе си.

Майката на Александрия, емигрантка от Пуерто Рико, работела в САЩ като чистачка и шофьор на автобус. Самата Окасио-Кортес е родена в Ню Йорк и е първият висшист в семейството. Завършва икономика и международни отношения в Бостънския университет. След като се дипломира, работи на две места - през деня в държавни организации, а вечер като барман, защото след смъртта на баща й се налага да помага на майка си. 

До политиката се докосва още като студентка, работейки в щаба на сенатора Тед Кенеди. През 2016-а помага в предизборната кампания на друг демократ - Бърни Сандърс. Това е времето, когато  напуска мястото си зад бара и се отдава изцяло на политиката. През 2017-а младата дама решава да започне собствена предизборна кампания за предварителния вот сред демократите. Тя посещава лично жителите в своя район, за да разяснява програмата си, и успява да събере около 300 хил. долара пожертвувания за кампанията си. За сравнение, нейният съпартиец и съперник - 56-годишният демократ Джо Кроули, събира почти 3 млн. долара от спонсори. Но най-неочаквано Александрия спечели 58 на сто от гласовете на първичните избори, а Кроули - 42 процента.

Според наблюдателите външният вид и харизмата на Александрия няма как да не влияят на избирателите. Тя има отлични ораторски качества и чувство за хумор, затова много от нюйоркчаните я харесват и подкрепят. Най-младият член на Конгреса няма да може да се кандидатира за президент през 2020-а, защото няма да е навършила необходимите 35 години. Но мнозина вече пророкуват, че може да участва в надпреварата през 2024-а или 2028 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във