Банкеръ Weekly

Съдби

МИЛИАРДЕРЪТ, КОЙТО ДОЙДЕ ОТ СТУДА

Нека никой не твърди, че в Германия липсвали историите за хора, започнали живота си като миячи на чинии и стигнали до милиардери. Историята на Жозеф Х. Бокоа е такава. Чете се на един дъх като приказка - една германска зимна приказка!Благодарение на една гениална бизнесидея Жозеф Х. Бокоа осъществи скока си от дребен търговец до милиардер. Какъв е бизнесът му? Той продава дълбокозамразени ястия от врата на врата. С фирмата си Бофрост Бокоа спечели състояние от над един милиард долара.Всичко започнало през 50-те години без никаква сензация. След като завършил търговска гимназия и чиракувал известно време в търговията, младият Жозеф постъпва на работа при баща си Жан Бокоа, който има малко магазинче за печене на кафе в затънтено селце близо до Кьолн през 1953 година. Четири години по-късно, през 1957, младежът поема бизнеса.Бащиното предприятие не носело кой знае какви печалби. Затова Жозеф Бокоа тръгва да обикаля с миниатюрна камионетка безбрежните равнинни пространства по долното поречие на Рейн, стигайки чак до холандската граница, и да предлага сладолед. Тази форма на снабдяване с хранителни стоки била съвсем обичайна по онова време, когато в много провинциални области леките коли, магазините и телефоните са били кът. Когато клиентът нямал пари в брой, Бокоа скланял да приема за сладоледа си заплащане в натура. Така поне твърди легендата.Случайността му помагаПлодовете на тази разменна търговия - фасул, грах, понякога месо - складирал в своето хладилно помещение. И, каква изненада: стоката си оставала същата дори след месеци. Дори била толкова свежа, че Бокоа през зимата успявал отново да я продаде на своите летни клиенти. Така се ражда неговата гениална бизнесидея.Следва истинска революция, която по изключение тръгва от селските райони, за да стигне до градовете - революцията на фризера. Хората по селата обикновено нямали пари да обзаведат с фризери домакинствата си - затова се изграждали общински хладилни помещения. Първоначално ги пълнели със земеделската реколта, по-късно - с асортимента на Бофрост (Bofrost). През 1966 г. Бокоа започва да осъществява професионално идеята си. Заедно с петима свои сътрудници продава дълбокозамразени храни директно - най-напред по фермерските дворове, а по-късно - по къщите, от врата на врата. През 1969 г. оборудва първия си камион за доставки със собствен хладилен агрегат. Возилото било марка Фолксваген и носело рекламния надпис Свежест и наслада директно в дома ви.Едно ферари - подарък за верносттаС броя на клиентите расте и броят на камионите. Понастоящем около четири милиона души из цяла Европа се ползват от услугите на Bofrost, над 5000 камиона разнасят прясно замразената стока. Bofrost е най-голямото предприятие за директна търговия с дълбокозамразени храни в света и има годишен оборот от 1 млрд. милиард евро, като тенденцията е към покачване.Бокоа обаче е сменил марката на камионите си. Новият му доставчик бил толкова щастлив и доволен от клиента си - краля на замразената стока от долното поречие на Рейн, че неотдавна изразил благодарността си към него, като му подарил друг продукт на своя концерн - едно ферари.Успехът на господин Бокоа се базира очевидно на неизменно доброто качество на неговите продукти. Готовите му ястия като Печено месо от елен в сос от сметана и Китайски зеленчуци на тиган са познати и обичани далеч извън границите на Германия. Има клиенти, които са верни на Bofrost от 35 години и имат неограничено доверие в доставчика си на замразени храни. Твърди се, че някои хора дори оставяли ключа от жилището си, когато ще отсъстват, така че добре познатият им квартален доставчик от Bofrost да го наглежда. Винаги любезен и скроменА какво прави господин Бокоа със славата, парите и почестите на монополист? Очевидно нищо, което да бъде достъпно за обществеността. Всичко, което се процежда иззад стените на фирмата за директни доставки, се отнася до неговата философия на дълбокото замразяване. Зеленчуци, замразени шоково непосредствено след откъсването им, съдържат повече витамини и хранителни вещества, отколкото зеленчуците, които бихте купили на седмичния пазар и които по правило са обрани преди два-три дни, казва господин Бокоа. И още: Моята риба изобщо не мирише, защото е замразена веднага след улавянето й още в морето.Известно е само, че майсторът на замразените храни има внушителен външен вид и се придържа към древната рейнска мъдрост: Каквото имаме, го имаме не защото харчим, а защото пазим. Освен това обичал да играе тенис. Още през далечната 1954 г. направил игрище за тенис в овощната градина на баща си. До ден днешен е сред майсторите в любителската си категория и кръстосва тенис-ракета със стари приятели от своята възрастова група.

Facebook logo
Бъдете с нас и във