Банкеръ Weekly

Съдби

Милиардерите инвестират в голфа

Имението на Тръмп Mar-a-Lago във Флорида.

Няма друг спорт, който да се асоциира толкова много с милиардерите, колкото голфът. Неслучайно първият спортист, успял да спечели 1 млрд. долара, е голфърът Тайгър Уудс, оглавяващ рейтинга на най-богатите спортисти на списание Forbes от 2001-а  до 2012 година. Основната територия на голфа си остават САЩ, където по официални данни делът на тази индустрия в икономиката е 70 млрд. долара, а броят на играчите достига 25 милиона. 

Най-известният фен на играта е американският президент Доналд Тръмп, който е собственик на истинска голф империя. Той притежава 18 голф клуба, 11 от които са разположени в Щатите, три - във Великобритания, два - в Дубай, и един в Индонезия. Голфът е не просто увлечение, но и важна част от бизнеса на Тръмп - от 528.9 млн. долара доходи за последните 15.5 месеца над 288 млн. са печалба от голф клубовете. Само Mar-a-Lago във Флорида, където на 7 април 2017-а президентът прие председателя на Китай Си Дзинпин, му е донесъл за същия период 37.2 млн. долара. Въпреки двукратното повишаване на размера на встъпителната вноска (до 200 хил. долара), броят на членовете на клуба през последната година също се е удвоил, а годишният доход от Mar-a-Lago е нараснал със 7.4 млн. долара. Тръмп го придоби през 1985-а само за 8 млн. долара, докато сега стойността му се оценява на 200 милиона.

Играта се разпространява активно и в нови региони като Китай, където вече са построени от 600 до хиляда голф полета. Япония пък е втора по продажби на екипировка след САЩ. Сега този пазар се оценява на 10 млрд. долара, като четиримата най-големи производители са спечелили през 2016-а над 4 млрд. долара. Спортните и други мероприятия, организирани на територията на голф клубовете, носят над 2 млрд. долара, а активно развиващият се голф туризъм - над 1 млрд. долара. 

През 2012-а беше открит туристическият комплекс Changbaishan International Resort, в който най-богатият човек в Азия, собственикът на Wanda Group, Ван Цзянлин инвестира 3.2 млрд. долара. На територията на комплекса се намират ски курорт, хотел, театър и четири игрища за голф. Появата на големи играчи там е още едно доказателство, че популярността на играта в Азия расте. 

Друга важна тенденция, която се наблюдава напоследък, е увеличаващият се интерес на жените към този спорт. Анкета на ирландската асоциация Irish Golf Desk показва, че 36.9 млн. дами в цял свят възнамеряват да започнат да играят голф в близките една-две години. Което може да донесе на индустрията още 35 млрд. долара годишно.

Оправдани ли са инвестициите в голфа? Да, ако приемем, че те не се възвръщат пряко. Печалбата на собствениците на голф клубове идва основно от продажбата на недвижимости. Съдейки по изследване на KPMG, 39% от голф игрищата в Европа, Азия и Африка се изграждат с цел увеличаване на добавената стойност на участъците. Според Ernst & Young наличието на терени за голф повишава стойността на жилищата с 15-20 процента. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във