Банкеръ Weekly

Съдби

Марсел Гидал: ПРОИЗВОДИТЕЛЯТ НА НАЙ-ДОБРОТО ВИНО ЗА 2002 ГОДИНА

Страстният и прагматичен Марсел Гидал доминира във френската долина Рон. Той е най-известният винопроизводител и най-влиятелният износител на вина от този район. За 40 години умелият търговец е превърнал винарната си И. Гидал в световноизвестна запазена марка. Петдесет и девет годишният Гидал е новатор както в лозарството, така и във винопроизводството, и непрекъснато разширява своите владения. Като човек Марсел Гидал е ненатрапчив и скромен, любезен и приветлив, с тих и приятен глас. Но изтънченият французин е истински ас в заобикалянето на бюрократичните препятствия, които забавят изграждането на неговата империя. Изключителните му умения да преговаря пък му позволяват да си осигури най-хубавото грозде и винени доставки, получени чрез комбинация от много сортове.Енергията и издръжливостта на Гидал са легендарни. Той влиза в офиса си в 05.15 ч. сутринта и го напуска в 21.00 ч., когато се прибира за вечеря. Гидал работи и през уикендите. Трудно е да вървиш редом с него, без да изоставаш. Във Франция работната седмица е 35 часа, но моят баща работи по 35 часа на ден, казва 27-годишният му син Филип. Гидал поема управлението на семейната фирма през 1961 г., когато е едва седемнайсетгодишен. Той възприема практиката на своя баща да оставя вината от регистрирания географски район Кот-Роти да отлежават в нови дъбови бъчви, твърдейки, че това е била обичайната практика през ХIХ век. Но според местните винопроизводители тази техника е незаконна за производството на вина от регистриран географски район. Хората се бяха наежили срещу нас - спомня си Марсел. - Това беше едно много тежко изпитание. Накараха ни да се чувстваме като закононарушители.Въпреки това Гидал побеждава и с течение на годините много други винопроизводители от Кот-Роти започват да използват нови бъчви. През 60-те години на ХХ век Гидал (към когото по-късно се присъединяват и други лозари) започва нова битка - този път, за да спаси Кот-Роти от строителните предприемачи, след като земята, върху която са се отглеждали лозя в продължение на 24 века, е била причислена към жилищната зона. През 70-те години Гидал отново има стълкновения с колегите си, като ги предупреждава да не използват химически препарати за борба с плевелите. Докато популярността на хербицидите сред лозарите се увеличава, Гидал се придържа към старомодния начин на обработка на лозята по стръмните склонове - с търнокопи. Това е по-скъпата алтернатива, но тя не замърсява природата. Гидал е прав, като твърди, че по този начин коренната система на лозите става по-дълбока и се произвеждат по-хубави вина. Днес много от колегите му са се върнали към екологичните методи за обработка.В средата на 80-те винопроизводителите използват дървени бъчви без капак и няма начин да контролират температурата. Гидал обаче е първият в региона, който прави вино в цистерни от неръждаема стомана, където температурата може да се контролира. Преди десетина години той внедрява и сортировъчната маса във винарната си, така че гроздето с по-лошо качество да се отделя.През 2001 г. Гидал утроява своите лозя в Северен Рон, купувайки около 65 акра. С бързина и ловкост той успява да лавира между конкурентите си и правителствената бюрокрация.Следващото предизвикателство пред Марсел Гидал е да се разпростре в Южен Рон. Ние винаги се опитваме да бъдем по-добри, казва винопроизводителят и търговец на вина, чиято усилена работа и талант бяха заслужено възнаградени. През 2002 г. сп. Уайн спектейтъ обяви И. Гидал Шатоньоф-дю-Пап от реколта 1999-а за вино на годината. Малко винопроизводители в света могат да конкурират Гидал и в умението му да съчетава доброто качество с цената. За да произведат И. Гидал Шатоньоф-дю-Пап, Марсел и синът му работят с десетки брокери и лозари, които им изпращат мостри. Селекцията е изключително прецизна - обяснява Филип. - Възможно е от получените 30-40 мостри само една да е подходяща. Вината, предназначени да влязат в състава на Шатоньоф-дю-Пап, се пазят отделно едно от друго в избата на Гидал и отлежават там в продължение на почти две години, преди да се съчетаят и бутилират.На перфекционизма на Марсел Гидал се дължи характерната за Шатоньоф-дю-Пап комбинация от аромати - на плодове, мокра земя, дивеч, кожа и минерали. Дълбочината и характерът на виното идват предимно от голямото количество на стария сорт Гренаш (70% от бленда); останалите сортове са 20% Сира, 5% Мурведр и 5% други сортове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във