Банкеръ Daily

Съдби

Легендата за коледните чорапи

Коледа вече изобилства от най-различни украси, ритуали, типични ястия и напитки от цял свят, които се смесват и обогатяват взаимно. Като че ли най радостни по това време на годината са малчуганите. Едно от нещата, с които децата се забавляват е разпространилата се и у нас привичка - закачане на коледни чорапи. Малко е известно обаче защо се прави това и от къде идва, въпреки че традицията има различни варианти в отделните страни.

Легендата

Сега ние ще ви разкажем малко известната история за начало на този обичай, а вие може да поставите своя семейна традиция, като започнете да разказвате на децата си подобни поверия..

"Живял някога богат мъж, който имал три дъщери. Съпругата му починала и трите момичета останали на неговите грижи. След като загубил цялото си състояние в безсмислени или неуспешни предприятия, те били принудени да се преместят в малка схлупена къщурка, където девойките сами готвели, чистели и шиели дрехите си. Когато дошло време да се омъжват, бащата с ужас си дал сметка, че те нямат никакво зестра и по тази причина не могат да си намерят добър съпруг. Свети Никола знаел за тревогите му и искал да помогне, но не можел да го направи през деня. Една нощ той спрял до прозореца на къщата, надникнал и видял, че всички са си легнали. До камината видял чорапите на трите сестри, изпрани и оставени да съхнат. Свети Никола се качил на покрива и пуснал през комина три кесии със злато, които паднали в чорапите на девойките. На следващата сутрин, когато момичетата се събудили, открили в чорапите си достатъчно злато, за да се омъжат."

Обичаи по света и у нас

Първоначално традицията започва да се спазва в няколко европейски страни, като в самото начало децата окачвали един от своите чорапи. След време обаче, за тази цел са създадени специални коледни чорапи. В много семейства е разпространена традицията чорапите да се ушиват или изплитат у дома и на всеки от тях да се избродира името на неговия притежател.

Един от вариантите за оставяне на коледни чорапи е във Франция. Там децата слагат обувките си пред камината. Може и на пръв поглед традицията да е странна, но тя има своето логично обяснение. Обичаят е останал от времето, когато са се носели дървени обувки.

Друга разновидност намираме в Унгария, където децата излъскват обувките си преди да ги оставят близо до вратата или перваза на прозореца. Италианчетата пък оставят своите обувки навън през нощта на Богоявление. Те смятат, че тогава минава добрата стара вещица Бефана, която ще им остави подаръци в тях. На другата противоположност са малгуганите в Холандия и Пуерто Рико, които не само чакат подаръци, но и самите те оставят дарове. Холандчетата пълнят обувките си със сено и моркови за коня на т. нар. Синтерклас. Подобно на тях децата от острова в Карибско море поставят зеленина и цветя в малки кутии и ги слагат под леглата си за камилите на трите влъхви.

Facebook logo
Бъдете с нас и във