Банкеръ Weekly

Съдби

Курортът на милиардерите от Уолстрийт

Преуспяващите хора от Уолстрийт обожават да си почиват в Хамптън, морски курорт близо до Ню Йорк. Обикновеният сандвич там струва 12 долара, а улиците са препълнени с шикозни магазин като на Пето авеню. Това е приказен свят, където нищо не напомня за Америка на безработните и останалите без покрив над главата си. А икономическата история на последното десетилетие прави разликата между тези светове още по-голяма.


В същото време обаче успехът на постоянните посетители на Хамптън не е нищо повече от логично следствие на стремежа им към самоусъвършестване, с който американците традиционно се гордеят. Тези хора са успели да извлекат полза от неудачите и да излязат победители от ситуацията.


Финансовата пропаст

Една от най-ексклузивните улици в Източен Хамптъп се разклонява в път, водещ към разкошния дом на милиардера Рон Бейрън. Инвеститорът ръководи собствената си компания Baron Capital, която, за разлика от повече други хеджингови фондове, се занимава с долгосрочни инвестиции в акции. Навремето Бейрън прави истински удар в областта на недвижимите имоти в Америка, като купува 21 ха земя срещу 100 млн. долара. Сега къщата му, край която са разположени басейн и баскетболно игрище, гледа към могъщия Атлантически океан. Имението на Бейрън се намира само на 80 км от заселеното с работници градче Асбъри Парк в Ню Джърси. Тъкмо там преминава детството на предприемача. Във финансов план обаче Хамптън и родният му град са разделени от огромна пропаст. Годишната заплата на бащата на Бейрън при неговото пенсиониране била 35 хил. долара. Днес синът му оперира с цифри с много по-голямо количество нули. Рон Бейрън е изпълнен с енергия човек, който твърди, че последните десет години са били приемливи за него от гледна точка на печалбата.


Възходът и падението на цените

Компанията на Бейрън не просто е удвоила средствата, инвестирани във фондовете й през последното десетилетие. Сега под нейно разпореждане са 19 млрд. долара. Въпреки това Бейрън се оплаква, че акциите са поевтинели изключително много заради страха, който е обхванал инвеститори.


През 70-те години на ХХ в. стойността на компанията на Рон Бейрън била отрицателна. Но през 80-те той печели първия си милион и основава Baron Capital. Сред клиентите на компанията е бил и фондът на Сорос. Историята на Бейрън неведнъж е наричана въплъщение на американската мечта. Милиардерът пък скромно твърди, че просто му е провървяло.


Хамптън, където обича да си почива Бейрън, не е пострадал толкова силно от сриването на пазара на недвижимите имоти в сравнение с останалата част на САЩ. Тук цените започват от 15-17 млн. долара за къща с изглед към океана, казва Джон Хикинг от компанията Sothebys International Realty. По думите на агента през последното десетилетие стойността на имотите се е повишила рязко, но сега те са с 25% по-ниски от пика им през 2007-а. Според Хикинг местният пазарът е защитен, защото повечето от клиентите са едри риби от Уолстрийт.


Ползата

В Хамптън милионерите трудно се разпознават по външни признаци - всички са облечени в къси панталони, тениски и бански костюми. Байон и Марина се усмихват, докато тананикат детска песничка на малката си дъщеря на улицата. По думите на Байон последните десет години са били отлични за тях, защото в Ню Йорк икономиката е останала силна. Марина работи в хеджингов фонд и отбелязва, че дейността му процъфтява в тежките условия. По думите й нестабилността дори е полезна за този вид бизнес. Надявам се, че вълненията на борсите ще продължат, защото това е само от полза за моята фирма - казва Марина.


Американската мечта

Страстното желание за постигане на успех е заразило и 20-годишният таксиметров шофьор в Хамптън, Джейсън Демарк. Той се надява да застане зад кормилото на превозваческия бизнес на баща си, а след десет години да управлява още десет компании. Всички се стремят към американската мечта - казва Демарк. - Но тайната за постигането й е в това, че трябва много да се работи. Аз се трудя ден и нощ и съм всеки цент, който съм спечелил.


Дали останалите американци се дразнят, че почиващите в Хамптън са натрупали такива огромни състояния? Според милиардера Рон Бейрън няма такива настроения: На хората може би дори им е приятно да виждат, че бизнесът на някой върви добре. Защото нашият пример е въплъщение на възможностите за тях или за децата им. По думите му днес младежите имат същите шансове да станат богати, каквито е имал самият той навремето. Доказва го фактът, че над половината компании, чиито акции днес влизат в индекса Samp;P 500, включително Baron Capital, са били основани в периоди на икономическа рецесия или депресия.


Възможностите в тежки времена винаги са по-добри - твърди Бейрън. Тази философия на победителите едва ли допада на онези, които кризата е лишила от работа и дом. Мнозина продължават да обвиняват Уолстрийт за влошаването на собственото си икономическо положение. Но, от друга страна, може би тъкмо благодарение на този подход САЩ са станали и си остават най-голямата икономика в света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във