Банкеръ Daily

Съдби

Колко струва сигурността на милиардерите?

Марк Зукърбърг редовно публикува снимки от личния си живот.

Facebook Inc. е похарчила 7.33 млн. долара, за да защити главния си изпълнителен директор Марк Зукърбърг през 2017-а. А неотдавна медийният гигант съобщи, че ще отдели допълнително 10 млн. долара за личната сигурност на милиардера. Това число значително надвишава сумите, които други фирми харчат за безопасността на шефовете си.

"Сигурността в няколко резиденции, транспортът, бодигардовете по време на пътуване, ако имате съпруга и няколко деца, всичко това струва над 10 млн. долара само за основния пакет", твърди Родерик Джоунс, консултант по въпросите на риска. По думите му не всички корпоративни титани се нуждаят от такива мерки. Изпълнителните директори, които избягват да са в центъра на вниманието, интервютата в медиите и се занимават с филантропия анонимно, се вписват по-лесно в обществото.

Зукърбърг обаче е основател и ръководител на една от най-ценните компании в света, но редовно публикува снимки и видеоклипове, на които се вижда как играе с двете си дъщери, как се среща със световни лидери или приготвя барбекю в задния двор на къщата си. Състоянието му се оценява на 68.8 млрд. долара. В същото време Facebook бе подложена на критики заради политиките й спрямо сигурността на личните данни на потребителите, особено в държави като Мианмар и Шри Ланка, където дезинформацията на уебсайта доведе до насилие. Зукърбърг се сблъска с неприятности и покрай разследването на опитите на Русия да повлияе върху резултата от изборите през 2016-а в Съединените щати. Тези разногласия - да не говорим за недоволните клиенти, терористичните атаки и екзекуциите на работното място - може да окажат значително влияние върху безопасността на милиардера.

"Въпреки че от 2013-а  Facebook е похарчила 24.7 млн. долара за защитата на Зукърбърг, допълнителните пари няма да са излишни", обобщава Пол Уолис, генерален директор на фирмата за охрана Viollis Group International.

Разходите по програмата за осигуряването на сигурността на генералния директор са необходимост  предвид "положението и важността" на Зукърбърг за компанията. Той не получава никаква друга компенсация, надхвърляща заплатата му от 1 долар, написа на свой ред Facebook в последния си тримесечен доклад.

Повечето корпорации плащат на началниците си частните самолети за лични пътувания, както за да осигурят безопасността им, така и за да им гарантират възможността за бързо връщане при необходимост. Някои предоставят автомобил с шофьор, както и средства за защита на домовете им.

Безопасност на дома

Стените, огражденията или други бариери край къщите на ултрабогатите  обикновено са снабдени с датчици за движение и се контролират от камери, които може да бъдат програмирани за разпознаването на определени лица. Пространството между външните бариери и дома често е обезпечено с други индикатори за нахлуване, като например плътна растителност или натрошени камъни, създаващи шум, когато се стъпва по тях.

Типичните мерки вътре в резиденцията може да включват бронирани прозорци, камери, защитени помещения, подсилени врати, стени и брави, както и обикновени неща като здрави панти, предотвратяващи разбиването на вратите. Цената на всичко това, както и поддържането на наблюдението, може да струва седемцифрена сума. 

Не по-малко важна е защитата на устройствата на клиентите. Наред с мобилните телефони, таблетите и компютрите, тоалетните и хладилниците им също биха могли да бъдат източник на поверителна информация, която впоследствие да бъде използвана за изнудване или кражба на лични данни. 

Личната охрана

"Цената на отряд от бодигардове с костюми, радиопредаватели и слушалки може да стигне до 1 млн. долара. За всяка длъжност, покриваща 24 часа в денонощието седем дни в седмицата, са необходими четири човека, всеки от които може да получава шестцифрена заплата", коментира Кристофър Фалкънбърг, бивш агент от тайните служби и основател на Insite Security. Като се добавят и роднините, разходите се увеличават. По думите му много от най-добрите сътрудници на службата за безопасност идват от държавните учреждения, като Държавния департамент или Федералното бюро за разследване и имат по-широкоспектърен опит от военните. Програмата за сигурност на Facebook например се управлява от бивш агент на Secret Service, работил с вицепрезидента Джо Байдън.

Пътуванията

По думите на Питър Мартин, генерален директор на службата за безопасност Afimac, най-големият риск в тяхната работа са самите клиенти. Той разказва как мениджър бил ограбен с насочен срещу него пистолет в мексиканско такси - просто защото забравил да заключи вратата на автомобила.

Пътуванията на свръхбогатите започват с оценка на потенциалните заплахи на съответната дестинация. Екипът пристига предварително, за да разузнае района, да проучи маршрутите за евакуация и да поддържа връзка с местните експерти по сигурността.

Общата стойност на годишните разходи за сигурността на генералния директор на Facebook - Марк Зукърбърг, е 7 326 640 долара и включва домашната и личната му безопасност.

Мерките за личната сигурност на Шерил Сандбърг, изпълнителен директор на Facebook, струват 2 687 643 долара.

За личната и домашна безопасност на Уорън Бъфет, генерален директор на Berkshire Hathaway, се харчат 375 хил. долара.

Лойд Бланкфейн, главен изпълнителен директор на Goldman Sachs, разполага с автомобил и личен шофьор за 63 056 долара.

Охраната на Шелдън Аделсън, генерален директор на Las Vegas Sands и членовете на семейството му  струва 3 970 028 долара.

За личната сигурност на генералния  директор на Amazon - Джеф Безос, се харчат 1 600 000 долара.

Генералният директор на Exxon Mobil - Дарън Ууудс, разполага със система за домашна сигурност, автомобил с шофьор и комуникационно оборудване за 107 763 долара.

За сигурността на дома на генералния директор на AT&T Рандъл Стивънсън се харчат 5 739 долара.

(Сумите са приблизителни и може да варират.)

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във