Банкеръ Daily

Съдби

Катедралният храм "Св. св. Кирил и Методий" е един от символите на Бургас

Храмът "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас

Един от главните символи на Бургас безспорно е катедралният храм "Свети свети Кирил и Методий". Това е най-старата българска църква в града и носи името на славянските равноапостоли Свети свети Кирил и Методий. Тя е разположена в централната градска част на едноименния площад.

Основите му са положени през 1895 година, но бива завършен едва през 1907-а по проект на работилия в града италиански архитект Рикардо Тоскани, който е с изключително голям принос за урбанизацията и модернизацията на град Бургас.

Църквата се различава от изградените по времето на българското Възраждане църкви и отличава от тези, строени през първите години след Освобождението. Храмът е трикорабна кръстовидна църква, тип базилика и построена по оста изток-запад, типична за католическите църкви. Над главния кораб на църквата е изграден централният и най-голям купол; над двата странични кораба са изградени други четири по-малки куполи.

Сградата - трикорабна базилика, иззидана от зелен айтоски камък, мрамор и тухли, -впечатлява със своята пищна фасада. Не по-малко разкошна е и вътрешната му украса. Веднага се хвърлят в очи петте мраморни арки, които сякаш го разделят на две, богато украсеният иконостас, изработен през 1930 година от майстора-дърводелец Крум Кошаревски, великолепните стенописи и прекрасните икони като "Свети Седмочисленици", "Света Богородица", "Свети Йоан Рилски Чудотворец" и много други, по-голямата част от които дарени на храма.

Централният вход е от западната фасада, като други по-малки входове при северната и южната страна са отворени само при специални церемонии. При изграждането на храма взимат участие и майстор Митьо Цанев от Дряново и Кузман Димитров от Македония. Върху красивия стъклопис на главния вход на катедралата са изобразени светите братя Кирил и Методий. Катедралата е изографисана от художниците Гюдженов и Кожухаров, изографисали и софийския Храм-паметник "Свети Александър Невски".

За съжаление през 1953 година пожар поврежда много от тези безценни творения и едва през 2008 година на катедралния си празник 11 май обновената светиня най-после отваря врати.

Освен с проектирането на бургаската катедрала "Св.св. Кирил и Методий", архитекст Тоскани се занимава и с организирането на строителните операции. Италианският консул в града насърчавал младия архитект да проектира и строи много други обществени и фамилни сгради в Бургас. Подписът му стои под проектите на редица красиви сгради в Бургас - хотел "Империал", "Модерен театър", къщите на Йови Воденичаров, д-р Миркович от Сливен, двете къщи на Йонидис, къщите на Иван Хаджипетров, Исак Презенти, братя Калиманови, Стефан Родев и други.

През 1918 г., заедно с архитект Светослав Славов проектират пансиона на девическото училище "Свети Йосиф" в комплекс с католическия параклис "Свети Йосиф".

Сградата на музея "Петя Дубарова" е също проектирана от Тоскани през 1926 година.

В края на живота си, болен от туберкулоза, с надежда да оздравее, заедно със сина си замива за Котел (през 1928 г.) и там днес почиват останките на този знаменит архитект.

Неговият племенник Марио Тоскани е проектант и сградостроител, дал изключително много за архитектурната визия на град Раковски.

Бурга̀с е най-големият град в Югоизточна България и вторият по големина на българското Черноморие.  Няколкото природни резервати и защитени местности, антични и средновековни селища, Черно море и ежегодните фестивали привличат множество туристи. Бургаската катедрала, носеща името на Кирил и Методий, и защитената местност Пода са сред 100-те национални туристически обекта. Манастирът „Света Анастасия“ на едноименния остров във водите на Бургаския залив е единственият запазен средновековен островен манастир в Черно море.

Facebook logo
Бъдете с нас и във