Банкеръ Daily

Съдби

Капан за 1 млн. долара

Полицията смята Аклъм за изключително опасен и убедителен манипулатор.
S 250 f69fcc80 593b 4c5d 8349 947016637d30

На пръв поглед историята на Марк Аклъм изглежда безобидна. През 2012-а 39-годишният мошеник се запознал с 55-годишната Каролайн Уудс, която се развела с мъжа си през 2003 година. Това се случило в Глостършир, по-точно в магазина за дрехи Cotswolds, където работела. Непознатият влязъл в бутика, за да пробва палтата. Той се представил за швейцарски банкер, който се намира в града, за да купи местното летище. Уудс му дала телефонния си номер и още след първата среща започнала да говори за плановете им да заживеят заедно.

Карълайн  тъкмо се била преместила в Глостършил и още свиквала с новото място. Живеела в жилище под наем и държала парите от продажбата на бившата фамилна къща в банковата си сметка. "Ново място, нова работа и нови приятели. Това беше идеалният момент, за да се появи в живота й мъж като Марк", отбелязва по-късно дъщеря й Лара. 

Аклъм, който се представил на Карълайн като Марк Конуей, правел впечатление на солиден бизнесмен. Той я водел в скъпи магазини и салони за красота. И само след  месец Уудс напуснала бутика, за да се премести в красива къща в град Бат, която според нея принадлежала на избраника й. После се изяснило, че Аклъм е платил едногодишния наем на имота от парите, взети "назаем" от Уудс.

По някое време Аклъм разказал на Карълайн, че е не само швейцарски банкер, но и сътрудник на британското контраразузнаване МИ-6. "Бяхме в Лондон и той каза, че го вика шефът му. Закара ме до сградата на  МИ-6  и видях как влиза в паркинга покрай двама въоръжени полицаи", разказва Уудс в едно интервю. По думите й той винаги отказвал да се снима с нея, оправдавайки се със съображения за сигурност. Аклъм източвал парите на Уудс постепенно. Отначало поискал 26 хил. паунда, а после голяма сума за реставрацията на няколко къщи в Бат. Карълайн твърди, че е дала назаем на мошеника около 850 паунда (1.1 млн. долара), които така и не върнал.

Аферата била разкрита през 2013-а, когато Аклъм определил среща на жената в Ница. Пристигайки на мястото, Карълайн установила, че Марк го няма. Тя успяла да издири телефонния му номер от общ познат, който й казал, че Марк Конуей не е истинското име на мошеника. Дъщеря й разказва, че Уудс изпаднала в истинска депресия - в продължения на няколко седмици плакала, без да може да стане от кревата си. В края на краищата роднините й я убедили да се обърне към полицията.

Отначало започнали да търсят Аклъм в Испания, където полицията установила, че е сключвал сделки за недвижими имоти. После мошеникът бил забелязван в различни европейски страни. През 2016-а съдът издал заповед за арестуването му на територията на държавите от Евросъюза. Тогава се оказало, че британецът излежава наказание в Испания за мошеничество.

През месец май 2017-а Аклъм бил забелязан в Женева. А през октомври пазителите на реда установили, че се укрива от правосъдието с 47-годишната си съпруга Мария Родригес и двете си дъщери - на шест и осем години. На 30 юни вечерта успели да го задържат в разкошната му къща в Цюрих. Сега мошеникът се намира в полицейски участък в Женева. Британските прокурори не се съмняват, че Аклъм, който е в списъка на най-търсените престъпници, ще бъде екстрадиран в Англия. Там го очакват обвинения за 20 случая на мошеничество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във