Банкеръ Daily

Съдби

Калоферската дантела ще кандидатства за вписване в ЮНЕСКО

В Калофер започва подготовка за кандидатстване по вписване в ЮНЕСКО на занаята плетене на калоферска дантела като част от нeматериалното културно наследство. Началото беше поставено с откриването на творчески център, в който се съхранява златния фонд на калоферската дантела, съобщи БНТ.

Началото на плетенето на дантела в Калофер е поставено след края на Руско-турската война, като опит градът да оцелее икономически. През 1910 година в Калофер е открито единственото в България Дантелено училище „Трудолюбие". По време на дейността му тук са обучени над 1800 жени и момичета. Създателка на училището е калоферката Донка Шипкова, а постепенно занаятът се превърнал в основно препитание за местните хора. Част от къщите в града са построени с пари от продажба на дантела, като плетивата се търгували в Русия, Турция и Западна Европа.

Д антелите плетени със совалки на цилиндър по онова време се изработват предимно в Западна Европа и са известни като „брюкселска дантела“. Калоферската дантела се развива именно на базата на брюкселската, като различното при изработването на нашата дантела е включването на елементи от природата ни – рози, лалета, слънчогледи, еделвайси, житни класове и животни греят върху нея, което я прави така различна и ѝ придава типично български облик.

В годините от създаването на училището за дантела до Втората световна война дантеленото производство носи значителни приходи за калоферки и допринася за стопанското развитие на града. През 1935 г. Дантеленото училище е закрито и на негово място е отворено Земеделско училище, където са били запазени само 2 паралелки, в които се е изучавало плетене. От този момент нататък изработването на дантелата се пренася в домашни условия, като уменията за създаване и плетене на дантела се прехвърлят от майка на дъщеря и от баба на внучка.

В днешното училище „Иванка Ботева“ има свободно избираем предмет – плетене на калоферска дантела. В читалището в Калофер пък са запазени и до ден днешен автентичните дипломи от Дантеленото училище, в него е създаден и златен фонд на калоферските дантели.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във