Банкеръ Daily

Съдби

Желязната църква в Истанбул стана на 120 години

Уникалната българска желязна църква „Свети Стефан“ в Истанбул навършва днес 120 години от построяването си. По инициатива на църковното настоятелство на българската общност в Истанбул, празнична литургия отслужиха български свещеници начело с Негово Високопреосвещенство русенският митрополит Наум.

Църквата "Св. Стефан" е построена около 1848 г. и е осветена на 8 септември 1898 година. Поради това, че е разположена на песъчлив и податлив терен, конструкцията на храма била направена от сглобяеми железни плоскости - един уникален замисъл на архитекта Ховсеп Азнавур.

На 7 януари тази година при безпрецедентни мерки за сигурност българският премиер Бойко Борисов, заедно с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и турският премиер Бинали Йълдъръм и откриха реставрираната българска църква. В официалната делегация взеха участие българският патриарх Неофит и  главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи, както и външният министър Екатерина Захариева, министърът на културата Боил Банов, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на земеделието Румен Поражанов и депутати.

120-годишният храм, който бе изцяло обновен след близо 7-годишна реставрация, е светиня за православните българи и най-ценен културно-исторически паметник на българската държава на турска територия, за чието опазване и възстановяване се грижи турската държава. Православният храм край брега на Златния рог в Истанбул е направен от метал, а елементите на конструкцията тежали около 500 тона. Храмът беше затворен за богослужение поради проблеми в носещата конструкция, вследствие на корозия. В обновяването му са вложени общо около 16 млн. турски лири (приблизително 3,5 млн. евро), от които България е предоставила целево два транша за 200 000 и 190 000 евро.

В двора на църквата са погребани Екзарх Йосиф и митрополитите Иларион Макариополски, Паисий Пловдивски и Авксентий Велешки.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във