Банкеръ Weekly

Съдби

Изкуство, посветено на емигрантите

В Ню Йорк, в северната част на Таймс скуеър, между 45-а улица и Седмо авеню, са поставени три необичайни телефонни кабини. От тях не може да се проведе разговор, но могат да се изслушат разкази на емигранти, избрали да се преселят в града преди десетки години.

На разположение на любопитните са 70 изповеди, всяка от които продължава от две до петнадесет минути. Наред с това в кабините са поставени телефонни справочници с подробна информация за организациите на преселниците в Ню Йорк и държавите, от които са пристигнали. В тях има и празни страници, на които всеки желаещ може да напише своята история.

Автор на инсталацията е американският художник Аман Моджадиди, който емигрирал като дете със семейството си от Афганистан още през 60-те години на миналия век. Той представя своето артсъоръжение на нюйоркчани с подкрепата на организацията  Times Square Alliance, координираща провеждането на всички мащабни мероприятия на най-популярния площад в града. Инсталацията носи названието Once Upon a Place.

Художникът обяснява, че му дожаляло за овехтелите телефонни кабини, които властите възнамерявали да унищожат. Затова решил да издири емигранти от втората и третата вълна, които са ги използвали. За Моджадиди било любопитно да научи защо са напуснали родните си страни и са избрали да се преместят именно в Ню Йорк.

Инсталацията ще остане на прочутия градски площад до 5 септември 2017-а.

 

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във