Банкеръ Weekly

Съдби

Иванка "разплака" американската публика

Дъщерята на президента на САЩ и негов съветник Иванка Тръмп даде неотдавна интервю по телевизионния канал Fox News, в което сравни сегашното състояние на страната с това отпреди две години, когато баща й тъкмо беше встъпил в длъжност. Като съветник на държавния глава Иванка смята, че сега нещата вървят "несъмнено по-добре". "Тя  (икономиката на Съединените щати) контрастира рязко с останалия свят. Когато мислите за външнополитическия дневен ред, за интереса към вътрешната сигурност, както и за нашата икономическа програма, днес американците се справят по-добре, отколкото в миналото", изтъкна дъщерята на Тръмп.

Тя уточни, че прави тези изводи като американка, сравняваща сегашното финансово положение на своето и на други семейства с това, което е било по-рано. Според нея в сравнение със САЩ в много други държави по света ръстът през последните две години се е забавил, което поставя Америка в по-изгодна позиция.

Говорейки за президентските избори през 2020-а, Иванка Тръмп определи програмата за развитие на трудовите ресурси и преобразованията в икономическата система като ключови пунктове, които могат да изиграят решаваща роля по време на вота. Но ако се вярва на анкетата, публикувана от NBC News, само четирима от десет избиратели са готови да гласуват през следващата година за сегашния президент. 

Иванка Тръмп бе попитана и за "зеления нов курс" на Александрия Оказио-Кортез, който гарантира на американските граждани минимална заплата. "Не мисля, че повечето американци желаят именно това - отговори тя. - През последните четири години пътувах много из страната. Хората искат да работят за тези пари, които изработват. Те искат да живеят в страна, където има потенциал за вертикална мобилност." В заключение тя се обяви в подкрепа на програмата за развитие на трудовите ресурси, заявявайки, че политиката на сегашния президент "продължава да позволява на нашата икономика да процъфтява".

Според изследване на The Atlantic обаче мнозина икономисти са на мнение, че именно гарантираните минимални доходи са това, от което се нуждаят американците за повишаване на тяхната мобилност. Те са движещ фактор, а не препятствие. Експертите обвиняват Доналд Тръмп и неговата администрация и в "типична разсеяност", когато става дума за нуждите на обикновените американци, които изпитват финансови затруднения.

Иванка, нейният баща, съпругът й Джаред Кушнер и много от колегите им - министърът на търговията Уилбър Рос, финансовият министър Стивън Мнучин и други, твърдят, че действат от името на работническата класа, но в същото време се държат така, сякаш никога не са се сблъсквали с нейни представители. Те прекарват по-голямата част от времето си с елита и никой от тях никога не е бил на мястото на човек, който се нуждае от основни гаранции за доходите си, подчертават критиците на сегашното управление. Те нямат представа колко бедни може да са дори някои хора, заети на пълно работно време, добавят някои икономисти. Затова и изявлението на дъщерята на президента разгневило толкова много граждани.

Преди дни потомката на Тръмп се изказа и на вечеря в клуб "Гридайрон" във Вашингтон, където избрани журналисти общуват с политици. Там тя бе принудена да разясни някои от думите си в интервю за Fox News. "Изглежда, че пресата реагира иронично на факта, че аз, родената в условия на големи привилегии, мисля, че хората искат да работят за парите, които получават. Сякаш да си дъщеря на Доналд Тръмп не е най-тежката  работа на света", каза Иванка. Това е твърде нелепо оправдание, защото едва ли някой от работническата класа в онзи момент се е радвал, че не се е родил в семейството на президента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във