Банкеръ Weekly

Съдби

ЮРИСТ ВЪЗРАЖДА СЛАВАТА НА ЧЕПИШЕВ

Името Чепишев говори много на столичните бохеми. Известният боянски хотел-ресторант без колебание може да бъде наречен един от символите на София. Освен това той е и конкретен пример за успешна конкуренция в ресторантьорския бранш. На церемония в края на седмицата Чепишев отпразнува наградата на Асоциацията на българските ресторантьори и хотелиери, която го обяви за Ресторант на 2002 година. Всъщност ресторантът и преди имаше своята слава сред любителите на добрата кухня. Ако не най-убедителното, то със сигурност най-разказваното доказателство за това е нощта на 11 срещу 12 ноември 2001 година. Тогава новоизбраният български президент Георги Първанов заведе целия си щаб в заведението, за да отпразнуват победата. И едва ли основната причина е била желанието на Първанов да подиша боянски въздух, в близост до резиденцията, в която му предстои да изкара следващите пет години от живота си. След купона вестниците не пропуснаха да отбележат, че победилият претендент и съпругата му са останали около масите до 2.30 часа през нощта.Президентът може да е и най-височайшият гост, посещавал Чепишев, но със сигурност той далеч не е единственият известен негов почитател. На цяла стена собственикът на ресторанта Христо Чепишев е подредил свои снимки с повече или по-малко познати лица от българската политика, бизнеса, спорта, артистичните среди. На стената висят над 150 фотографии, на които лесно могат да бъдат разпознати шефката на ОДС Надежда Михайлова, Бойко Борисов и спътничката му Цветелина Бориславова, Иван Славков, Стефан Софиянски, бившият футболист и днешен строителен предприемач Георги Илиев, много певци, шефове на печатни издания и електронни медии... Според Чепишев познанството му с толкова много хора трудно ще го превърне един ден в шеф на нечий надзорен съвет. Но както виждаме, не е чак невъзможно - смее се той. - Животът предлага какви ли не изненади. След като Жан Виденов управлява държавата, без да е управлявал и будка за вестници, значи всеки би трябвало да има своя шанс. Преди години председателят на Народното събрание Огнян Герджиков ми беше асистент в Юридическия факултет и едва ли и той, и студентите са си представяли какво ще му предложи животът в бъдеще. Чепишев остава непреклонен пред молбите да си припомни някоя любопитна история от веселбите на именитите си клиенти: Животът тук е много интересен и историите са много. Но не би било редно да ги споделям. Професията, по-точно нейната етика, не го позволяват и аз никога не бих я престъпил. Кой с кого е бил и какво е правил, остава зад тези врати. Между днешния хотел-ресторант и стария мотел, в момента полуразрушен и необитаем, има около километър разстояние. По думите на Христо Чепишев между него и легендарния създател на марката има далечна роднинска връзка. Преди време в пресата дори се появиха съобщения, че наследниците на стария кръчмар са завели иск срещу сродника си за името.На мястото, на което днес се намира Чепишев, имаше друго заведение - пояснява той. - Старите софиянци си го спомнят под името Скиорката. Повече от десетина години то беше полуразрушено, преди аз и съпругата ми Грета да го купим и да възродим името Чепишев. По принцип центърът на града е най-доброто място за ресторант, но и нашият има своите предимства. Защото е на кьоше и защото е на пет минути с кола от центъра, докато понякога от Шератон до НДК пътуваш половин час. Преди две години открихме ресторанта, а малко след това и хотела. Сега усилията на двама ни са основно тук, макар че аз се занимавам и с търговия и с недвижими имоти. Ресторантският бизнес обаче също ми е познат много добре. Като студент си изкарвах джобните като сервитьор и барман, а после бях акционер в много заведения. Познати на Христо Чепишев издават, че той е сред създателите на известния столичен фолкклуб БИАД, както и на още няколко софийски заведения. 40-годишният баща на три дъщери е и съдружник във фирма ТАТ комуникации, която преди години беше най-известният дистрибутор на мобилни телефони и аксесоари за тях. Името му може да бъде открито в съдружие и с бившия изпълнителен директор на застрахователното дружество София инс Жанин Гечовска, с ексфутболния съдия и дясна ръка на Васил Божков в ЦСКА Стефан Орманджиев и др.Сега обаче Христо изглежда изцяло отдаден на хотел-ресторанта си в Бояна. Ресторантьорството е ужасно труден бизнес. Бизнес на детайлите - от магданоза до десерта всичко трябва да е свежо и винаги на едно и също високо ниво. Работили сме по 18 часа на ден, но това е без значение, когато работата те кефи. Много от нещата в менюто са наши идеи - мои и на Грета. В същото време пътят на едно ястие до листа за гости съвсем не е толкова лек. От 100 предложения в него попадат не повече от три. За да се каже да или не на една гозба, тя се сготвя по няколко начина, опитва се от нас и от шестимата ни готвачи и чак тогава се избира най-доброто. За Чепишев все по-често може да се прочете и в спортните колони на вестниците. От няколко години той е редовен участник в летните тенис-турнири за известни непрофесионалисти, които се организират по Черноморието. Второто му хоби са ските, а третото и четвъртото - ловът и голфът. В лова явно също му върви, защото из ресторанта могат да се видят доста трофеи. Не всички са мои, някои са на мои приятели - отбелязва собственикът на заведението. - Една от козите и едно от дивите прасета на стената са ми подарени от Боби Михайлов. Неотдавна един от най-добрите ми приятели Васко Стоименов, който търгува с минералната вода Девин, пък отстреля уникален глиган. Предстои да направя отливка на бивните му, които също ще намерят място сред експонатите.Христо често пътува до Ихтиман, за да играе голф в комплекса на първия български космонавт Георги Иванов. Това е единственият спорт, който включва в себе си и елемент на разговор с т.нар. противник - изтъква той. - Възможността да разговаряш, спортувайки, е една от тайните на успеха му. От края на миналата година в салона на ресторанта са разположени около 800 бутилки малцово уиски, събрани от приятел на собственика. Това е най-голямата подобна колекция в Източна Европа - твърди Чепишев. - Имаме списък на клиенти, които изключително тачат малцовото уиски. Всеки четвъртък те могат да опитват определени марки, като след седмица бутилките се обновяват. От лятото заведението ще предлага и ново забавление за гостите си - дегустация на български вина. Чувстваме се някак длъжни - казва Чепишев - да обясним на посетителите, че в България трябва да се пият български вина, както във Франция се пият френски, а в Аржентина - аржентински. Семейството подготвя и кетъринг за храни и напитки, който ще обслужва тържествата на клиентите им извън ресторанта.Деветдесет процента от кухнята в Чепишев е българска. Днес местата в ресторанта са 150, но скоро ще нараснат до 200. Когато ме питат какъв е архитектурният стил, на шега отговарям, че е баварско-копривщенски - отново се засмива Христо. - През зимата хората предпочитат масата им да е близо до някоя от двете камини, а през лятото - навън, на терасата.Христо и съпругата му Грета имат още едно хоби - пътуванията. Последното им е било до Рио де Жанейро по време на традиционния карнавал през февруари. Двамата са гостували на бившия посланик на Испания у нас Хосе Кодерк, който сега заема същия пост в южноамериканската държава. Испанският дипломат е женен за българката Ралица, която е близка приятелка и кумица на Грета Чепишева.

Четете още

Банкеръ Daily

Куче си, куче – и то мършаво!

Малоумната ти "самолетна” декларация в евроатлантическа посока е само върхът на наивитета. Целият ти екзактен наратив е израз на помиярщина, а помиярите не бива да... Още »
Банкеръ Daily

Билетчето за градския транспорт в София става 1.50 лв.

Хартиеният билет ще струва с 50 стотинки повече, докато цените за електронния билет и картите няма да се повишават. Още »
Банкеръ Weekly

"Виваком" - в затишие пред буря

Все още няма никаква промяна сред акционерите на телекома. А още на 27 януари ще разбере, дали такава въобще ще се случи скоро.  Още »
Facebook logo
Бъдете с нас и във