Банкеръ Weekly

Съдби

Христина Джундрекова: ШОКОЛАДЕНАТА ЛЕЙДИ НА ИХТИМАН

Христина Джундрекова е собственичка на фабриката за шоколадови изделия Софкао в Ихтиман. Обявена е за жена предприемач на годината от ЮНЕСКО, но работата й така я завъртяла, че не е могла да отиде до Женева, за да си получи лично приза. Софкао грабва златен медал от Пловдивския панаир през 1998 година. Произведеното във фабриката се радва на изключително добър прием в съседните балкански страни, както и в Русия. Джундрекова е машинен инженер с диплома от ВМЕИ - София. Скоро ще завърши и Хранително-вкусовия институт в Пловдив. Родена е под знака на Скорпион има две дъщери - Десислава на 20 г., която учи в колеж в Бристол, Англия, и 12-годишната Лина.В света сред най-проспериращите фирми с най-високи печалби са тези за алкохол, цигари и шоколад. С алкохол и цигари не бих се занимавала. Но шоколадът е нещо, което изисква смелост. Това е обяснението на Христина Джундрекова за мотивите си да захване тъкмо този бизнес.Явно не става въпрос само за конкуренция, защото в бранш тя е страховита - от 1995 г. в България са и Нестле, и Сушард. Какъв трябва да е българският производител на шоколад тогава, питам Христина. Гъвкав!, гласи отговорът. Тя обхожда 15-20 изложения на различни континенти през годината, за да разбере къде е и какво ново трябва да направи, кои са машините, с които трябва да работи, и продуктите, нужни за това. Успява да влезе в големи фабрики в Германия, Белгия, Турция. Хубавият шоколад е като произведение на изкуството. В Кьолн, Германия, има музей на шоколада и мострена фабрика, които показват традициите в тази промишленост. Може да се види всичко - от добиването на какаото до появата на крайния продукт. Направено е като малка фабрика. В едно от фоайетата има фонтан, от който тече шоколад. Можеш да си вземеш бисквитка и да си я топваш в шоколада дотогава, докато вече не можеш да дишаш от сладост. Бизнесът й дава възможности да пътува и да посещава места, за които обикновен турист трудно би се сетил. Но за да стигне дотук, Христина Джундрекова минава дълъг път. Започва от кашон на сергия в една от най-тежките години - 1990 г., след Лукановата зима . През 1995-1996 г. вече се занимава с външна търговия. Точно по това време съзира и ниша на пазара за шоколадови изделия. Не мога да не се похваля, че освен търговски нюх, притежавам още нещо много важно - дегустаторски усет. Обичам шоколад и умея да го различавам. Започва от мазето на офиса си до Централна гара. Там двама технолози изчисляват съставките на първите продукти. Необходима е цяла година, за да могат те да се узаконят.С помощта на познат наема помещения в Ихтиман и започват работа на ръка. Половин година по-късно Христина Джундрекова купува белгийски машини и премества производството в халето на бившия Винпром в Ихтиман. Фабрика Софкао е разположена на площ от 1.700 кв. м, а в момента я разширява с още един декар и там кипи строителство. В онази първа година започва производство на кремови бонбони и затова и първите й машини са за бонбони с пълнеж. Защото за тях вече има клиенти.Най-благоприятният момент е да почнеш производство, когато си установил, че има пазар за него, твърди бизнесдамата. Тя е следвала този модел.Във фабриката през октомври и ноември е най-напрегнато, защото сега се произвеждат големите количества шоколад. Идват много празници, а по Коледа и Нова година почти няма човек по света, който да не купи нещо шоколадено. Около 100 души всекидневно са заети във фабриката от септември до май. Лятото е време за почивка, вместо шоколад се яде сладолед и потреблението намалява.Христина Джундрекова в момента зарежда българския пазар с около 65 вида шоколадови артикули. Най-голямата й сила - бонбоните с фонданови и карамелови пълнежи, са хит на пазара. Бонбоните с карамелов пълнеж са по американска рецепта, а идеята идва, когато веднъж голямата й дъщеря донесла за коледните празници от Англия такива вкусни изненади, че цялата фамилия си облизвала пръстите.Изделията с ядки допълват изкушенията от шоколадовото вълшебство на Софкао. Производителката твърди, че първа е изкарала по нашите магазини големите бонбониери с различни бонбони, подходящи за сватби и тържества. Както и за погребения. В това няма черен хумор. Просто г-жа Джундрекова е направила точен маркетинг на пазара. За подобни случаи тя пуска бонбони на добра цена - под 1 лева. Течният шоколад, който тя предлага в чаши, се намира много рядко по магазините, но е с много високо качество. Шоколадчетата на Лаваца, наречени комплиментчета, които придружават кафето във всяко уважаващо се заведение, също с правят в Софкао. Избирам своите ниши и обикновено другите тръгват след мен. Една фирма се развива тогава, когато диктува модата.Тя единствена има право да предлага на пазара и новото си производство - бонбониера Кама сутра. Спазила е всички изисквания на закона - плътно затворена кутия, недостъпна за деца и с определена визия. За любовна среща тази бонбониера може да има много предимства, хитро се усмихва Христина. Освен шоколада, който се топи в уста, може да послужи и като наръчник в сексаЗа да произвежда шоколад, човек трябва да е малко от малко алтруист. Ако иска да прави само пари, просто няма работа в този бизнес. Шоколадът е едно от луксозните изделия навсякъде по света и прави хората много щастливи. Удоволствието тръгва от избора на кутия, тя трябва да те грабне. Да изпиташ усещането, че точно нея искаш да притежаваш. Когато я отвориш, вътре трябва да е идеално подредена. А когато вкусиш бонбона, вече да си убеден, че си открил перфектния вкус.Шоколадът вече е животът на Христина Джундрекова. Тя е работяга и много рядко се откъсва от проблемите на фабриката. Но от всичко най-мразя, когато нямам работа - това е убийствено за мен. Мразя да хленча и да се оплаквам, по-добре да запретна ръкави.Пътуванията из страната и в чужбина най-често също са свързани с бизнеса й. Това обаче съвсем не й пречи да отделя голямо внимание на двете си дъщери. Сега, когато голямата е в Англия, Лина обира грижите и любовта на майка си. Иначе трите обичат да карат ски. Шоколадовата дама непрекъснато следи теглото си, защото й се налага да изяжда доста голямо количество шоколад. Затова и активно спортува - играе тенис и плува. Напоследък се е запалила по боулинга и търкаля топките почти всяка събота и неделя. Голямата й страст са високите скорости. Когато настъпи педала на газта, проблемите сякаш излитат през ауспуха на колата. И тъй като често е в движение, пътят за нея се е превърнал във вид разтоварване.Понеже никога не знае на колко делови срещи трябва да се отзове през деня, обикновено сутрин избира по-строг костюм. Но пък 20-годишната й дъщеря я кандърдисва да ходи по-младежки облечена. Христина признава, че харесва сексапилните дрехи и определено се чувства добре в тях. Ала няма много време за кокетничене и за стоене пред огледалото. Но една жена трябва да държи на фигурата, на парфюмите и най-вече на излъчването си. Всичко това е част от умението да повярваш в себе си. Само тогава си силен човек.

Четете още

Банкеръ Daily

Билетчето за градския транспорт в София става 1.50 лв.

Хартиеният билет ще струва с 50 стотинки повече, докато цените за електронния билет и картите няма да се повишават. Още »
Банкеръ Daily

БНБ свали основната лихва до 0.00%

Тя е рекордно ниска за България за всички времена Още »
Банкеръ Weekly

"Кво чакате, бе?!"

Срещата на премиера Бойко Борисов с българската общност в Лондон нещо се обърка Още »
Facebook logo
Бъдете с нас и във