Банкеръ Daily

Съдби

Горчивите спомени на Лиса

S 250 f47e0ade 19b3 495a a18c 0b520b71f3cf

Лиса Бренън-Джобс е родена във ферма в Орегон на 17 май 1978-а, когато майка й Крисан Бренън и Стив Джобс били на по 23 години. Джобс не присъствал на раждането и видял за пръв път дъщеря си едва след няколко дни. "Това дете не е мое", казвал той на всички обитатели на фермата, въпреки че новороденото имало тъмни коси и същия нос като основателя на Apple.

Крисан и Стив избрали името на момиченцето заедно, след което Джобс окончателно спрял да помага на семейството. Лиса си спомня, че майка й работела като чистачка и сервитьорка, оставяйки я в детската градина към местната църква. През 1980-а Крисан Бренън решила да издейства издръжка за дъщеря си и се обърнала към съда. В отговор Стив Джобс отказал да признае, че има нещо общо с детето, заклел се, че е безплоден, и дори посочил друг човек, който уж бил истинския родител на Лиса.

Наложило се да направят ДНК-тест за установяване на бащинство, който показал максималния за онова време резултат - 94.4 на сто. Съдът постановил Джобс да плаща месечна издръжка от 385 долара (той лично увеличил сумата до 500), както и да покрива медицинските разходи на дъщеря си, докато тя навърши 18 години. Делото било закрито на 8 декември 1980-а. Само след четири дни акциите на компанията Apple се появили на пазара и състоянието на Стив Джобс се увеличило до 200 млн. долара буквално за часове. Когато Лиса била на три, Джобс дошъл да я види. На въпроса на момичето кой е той  бизнесменът отговорил: "Аз съм баща ти. Един от най-важните хора в твоя живот."

След съдебното решение Джобс започнал да посещава Лиса и майка й веднъж месечно. Когато момичето станало на седем,  забелязало големите дупки на джинсите му, на които милионерът не обръщал внимание. Макар че Лиса Бринън-Джобс почти не разговаряла с баща си по време на визитите му, много се гордеела с него. "Имам си тайна, баща ми е Стив Джобс", споделила Лиса на своя съученичка, която реагирала закономерно с въпроса "Кой е той?". Момичето обяснило, че той е прочут изобретател на персоналния компютър, който в нейна чест е нарекъл LISA (Local Integrated Software Architecture). Тя изобщо не се съмнявала в това, но решила все пак да уточни факта със самия Джобс: "Този компютър LISA на мен ли си го кръстил?". "Не - отговорил рязко баща й. - Съжалявам, скъпа."

Веднъж двамата пътували с черния кабриолет Porsche на Джобс, който според слуховете често сменял колите си. Лиса го попитала дали може да получи автомобила, след като му омръзне. "Изключено" - мрачно отговорил предприемачът. Когато стигнали до къщата, Джобс повторил: "Няма да получиш нищо. Разбра ли? Нищо." Лиса и до ден днешен не е сигурна за какво е ставало дума тогава - за автомобила или за нещо повече, но думите на баща й я наранили дълбоко.

Когато станала на 27 години, Джобс поканил дъщеря си на круиз заедно съд съпругата си Лорън Пауъл-Джобс и децата му от втория брак. По време на пътешествието се отбили във вилата на лидера на групата U2 Боно, който ги поканил да останат за вечеря. Докато се хранели, музикантът попитал Стив дали наистина е кръстил първия си компютър в чест на първата си дъщеря. "Така беше", отговорил Джобс след секундно колебание.

Основателят на  Apple  умира на 5 октомври 2011-а от рак на панкреаса, когато Лиса е на 33 години. Приживе той платил журналистическото й образование в Харвард и днес тя пише за известни американски списания. Лиса Бренън-Джобс няма акаунти в социалните мрежи и се стреми всячески да не привлича излишно внимание към себе си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във