Банкеръ Daily

Съдби

Големите изцепки на малкия принц

Яир Нетаняху
S 250 8b758d33 2596 4070 bbbe 8ebf5fb5cf9e

Бенямин Нетаняху е един от малкото световни лидери, които, макар и затънали в скандали, продължават да стоят на поста си. В повечето случаи обаче му се налага да се обяснява не за собствените си постъпки, а за изцепките на големия си син Яир, който е смятан за главен съветник на баща си. Неотдавна той си навлече гнева на турците, публикувайки в Instagram снимка с надпис Fu*k Turkey, заменяйки "с" със звезда с полумесец и ескалирайки и без това набиращия обороти скандал между двете държави. Наред с това е известен със слабостта си към проститутките и с намеците за съпричастието на Нетаняху-старши към корупцията.

"Слушай, за мацките... Къде мога да сваля готини? (...) Хайде приятелю, ще платиш вместо мен - баща ми помогна на твоя в кнесета да получи сделка за 20 милиарда, а ти се стискаш за 400 шекела!" - подпийналият син на премиер-министъра на Израел Яир Нетаняху не се свени от подобни изречения. Този разговор най-вероятно щеше да си остане дружеско  бъбрене между две разглезени богаташчета, ако не беше изтекъл в медиите. Фактът, че младежите са пътували към развлекателен клуб с правителствена кола в обкръжението на охранители добавя допълнителна пикантност на историята, която предизвика широк обществен резонанс. Пиянските откровения на Яир, призоваващ един от приятелите си, син на едрия предприемач Коби Маймон, да развърже кесията, хвърли сянка най-вече върху самия министър-председател.

Два дни по-късно виновникът за скандала си извини, обяснявайки, че споменаването на сделката било просто шега и че самият той не е наясно с взаимоотношенията между двамата бащи. "Беше късно, бях пиян, надрънках какво ли не за жените. Не биваше да говоря така. Аз не съм такъв и изобщо не мисля по този начин", оправда се засрамено синът. На свой ред Нетаняху-старши увери медиите, че се е засичал с газовия магнат Коби Маймон само веднъж и не знае, че синовете им са приятели. Изглеждаше, че медиите са преглътнали тези оправдания, а възпитателните мерки спрямо разюздания син са дали резултат, но не за дълго. През август 2017-а младежът се оказа в центъра на нов скандал, получил името "фекален".

В онази лятна сутрин нищо не предвещавало неприятности. Яир излязъл на разходка с кучето си, когато го срещнала съседка. Тя забелязала, че младежът не чисти след кучето си и му направила забележка. В отговор Нетаняху-младши й показал среден пръст. Разказът на недоволната жена бързо попадна в медиите. Семейството на премиера нарече случилото се клевета, но историята бе подхваната от неправителствената организация "Молад", която публикува статията "Пет неща, които не знаете за кронпринца Яир Нетаняху". Благодарение на нея израелците научиха, че 26-годишният Яир продължава да живее с родителите си и да кръстосва улиците на Йерусалим с шофьори и бодигардове, които са на издръжка от държавния бюджет. В същото време не заема пост в правителството, което не му пречи да влияе на политиката, провеждана от баща му. Освен това симпатизира на ултрадесните и ненавижда арабите.

В типичния си рязък стил Нетаняху-младши нарече във Facebook твърденията на критиците си лъжа и посъветва журналистите да се поровят в мръсното бельо на децата на бившите израелски лидери. Според него пръв в списъка трябва да е Ариел Олмерт, син на експремиера Йехуд Олмерт. Яир намекна, че е хомосексуалист, препоръчвайки да се обърне специално внимание на неговите "интересни отношения с палестниците", които "могат да имат опасни последици за националната сигурност".  На свой ред Олмерт-младши заяви, че обича жените и двамата със съпругата си отглеждат дъщеря. Освен това няма шофьори и телохранители, не прекарва времето си с президенти и милиардери, чисти след кучето си и печели своя хляб с всекидневен труд. По думите му "от тази история смърди на расизъм и хомофобия".  

Скандалите около Яир удрят силно по репутацията на израелския премиер-министър. В началото на декември 2017-а в Израел се състоя демонстрация на хиляди недоволни от неговата политика, които излязоха по улиците, скандирайки "Израел е наш, а не на семейство Нетаняху". Резултатът беше понижаване на рейтинга на държавния глава.

Впрочем засега позициите му са доста здрави. Според изследване на местния телевизионен канал Channel 10 от февруари, ако към онзи момент имаше избори, партията "Ликуд", начело с Нетаняху, би получила 27 места в кнесета срещу 26 без него. Така че е напълно възможно обществото да продължи да се наслаждава на подробности от разгулното битие на Яир и след вота през 2019-а. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във