Банкеръ Weekly

Съдби

Германия търси производители на канабис

Пункт за предаване на медицински канабис в Торонто.

В немските аптеки вече може да се купят препарати, съдържащи марихуана. Законът бе приет през януари и изправи местните власти пред редица проблеми. Най-големият сред тях е, че заради досегашната забрана страната не разполага нито  с мощности, нито с компании, притежаващи необходимата техника и оборудване за производството на канабис. Затова се оглеждат за европейски фирми, които биха могли да организират преработката на тази култура за медицински цели. Мераклиите да получат съответния лиценз са много, но далеч не всички отговарят на строгите немски критерии.

"Доставяният продукт трябва да е с неизменно високо фармацевтично качество - обяснява Георг Вурт, който оглавява Немската асоциация на конопа, една от най-големите организации в Европа за регулиране на производството на медицински канабис. -  Концентрацията на активните компоненти не бива да се колебае значително, което може да се постигне само от суперпрофесионалисти. Отглеждането на културата на балкона или в полето изобщо не са вариант."

По думите на Вурт властите не са сигурни, че местните компании могат да доставят коноп със съответното качество в големи обеми и затова търсят подходящи доставчици в Канада. Сега около хилядата немски фирми, на които е разрешено по изключение на купуват канабис, покриват нуждите си с внос от Холандия. Никой обаче не е наясно какви количества ще са необходими в бъдеще. "Възможно е занапред от него да се нуждаят от 500 хил. до 1 млн. пациенти", оценява перспективите Дирк Рехан, собственик на берлинска фирма за оборудване на парници, който се надява, че в Германия ще се появи голям пазар на канабис. 

На практика шансът за получаване на лиценз е много по-голям за производители от Канада или Съединените щати, които могат да създадат свои представителства в Европа. За разлика от немските си конкуренти, те имат дългогодишен опит в професионалното култивиране на коноп. В САЩ например отглеждането му е разрешено в 28 щата. В други осем употребата на медицински канабис е изцяло легализирана - само в Колорадо през 2016-а са продадени количества за 400 млн. долара. Общият годишен обем на продажбите на коноп в САЩ е 3 млрд. долара, като с него се лекува средно 1% от местните жители. В Германия това би представлявало около 800 хил. души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във