Банкеръ Daily

Съдби

Финландия - северният приятел на България

Паметник на лейбгвардейския Финландски полк в Парк "Генерал В. Н. Лавров" - мемориален парк в памет на загиналите в битките при Плевен и при Горни Дъбник руски и финландски гвардейци по време на Руско-турската война (1877-1878 г.). Наименуван е на генерал-майор Лавров (командир на Лейбгвардейския Финландски полк), загинал в битката при с. Горни Дъбник.

Днес Финландия отбелязва своя  Ден на независимостта (от Русия),  което е национален празник на страната).

На 6 декември 1917 г., малко след Октомврийската революция в Русия, Финландия обявява своята независимост, която е призната от руското правителство. Малко по късно започва Финландската гражданска война между поддържащата правителството Бяла гвардия и крайнолявата Червена гвардия. Правителството успява да надделее само за няколко месеца, но войната е свързана с много насилие от двете страни, което създава продължило няколко десетилетия разделение във финландското общество.

Финла̀ндия, официално Репу̀блика Финла̀ндия е държава, разположена в Североизточна Европа. Страната граничи с Балтийско море на югозапад и с Финския залив на югоизток. Съседните ѝ страни са Швеция, Норвегия и Русия.

С Договора от Тарту от 1920 г. е установена съветско-финландската граница, като освен територията на Великото княжество, към Финландия е присъединен и град Печенга на Баренцово море.

По своите природни особености Финландия значително се различава от останалите скандинавски страни. Това е най-северната страна на европейския континент, тъй като на практика цялата ѝ територия се намира на север от 60-градусовия паралел, а 1/3 от нея е на север от Полярния кръг. Бреговата й линия има дължина от 1126 км, без тази на островите. Финландия граничи с Русия на изток чрез 1313 км държавна граница, с Швеция на северозапад - 586 км обща граница, и с Норвегия на север - 729 км гранична бразда.

Границите на Швеция, Норвегия и Финландия се срещат в една точка - Трериксрьосет (на шведски: Treriksröset, на норвежки: Treriksrøysa, на фински: Kolmen valtakunnan rajapyykki) е географска точка на Скандинавския полуостров, където се срещат границите на Финландия, Швеция и Норвегия. Трериксрьосет може да се преведе като „каменна пирамида на три държави“. Каменната пирамида е издигната през 1897 г. от правителствата на Норвегия и Русия (която администрира Финландия по това време). Швеция първоначално не признава тази граница, но през 1901 г. се съгласява и полага камък в пирамидата. Така трериксрьосет става най-северната точка на Швеция и най-западната на континентална Финландия. (има си и снимка)

Финландия има население от 5.25 млн. души, което я прави най-рядко населената страна в Европа след Норвегия и Исландия. Населението е разпределено изключително неравномерно по територията на страната. Докато в северната част на Финландия - в Лапландия, гъстотата на населението е средно 1.9 човека на кв. км, то в Южна Финландия тя възлиза на 62.6 души/кв. километър.

Официално Финландия е двуезична страна. Около 5.5% от финландските граждани посочват за свой майчин език шведския език, а 91.7% - финския език. Шведското малцинство е концентрирано преди всичко в крайбрежните южни и източни райони на страната.

Традиционното ястие във Финландия е „калакуко“ - ръжен хляб с рибен пастет.           

Дружбата между двата далечни народа се заражда в края на ХІХ век. Тогава Лейбгвардейският финландски полк е в състава на руската армия и взема участие в Руско-турската война (1877-1878 г.). Сформиран е в състава на Руската императорска армия през 1806 г. на основата на лична уния на Финландия с Русия. Участва в почти всички войни на империята през XІX век и Първата световна война. Разформирован е с отделянето на Финландия от Русия (1918 г.).

В навечерието на Руско-турската война (1877-1878 г.) се състои от 4 роти с общо около 900 войници. Командир на полка е генерал-майор Василий Лавров. В състава на Западния отряд участва в битката за освобождението на Плевен. Финландските воини проявяват храброст и героизъм в боевете при село Горни Дъбник, както и при преминаването на Западния отряд на ген. Гурко през Стара планина. Проявяват се при превземането на София и Пловдив. Личният състав на полка е награден със знак към униформата с надпис "За Филиппополь 5 Января 1878 год". Убитите и починалите са погребани край село Горни Дъбник, където през 50-те години на миналия век е създаден мемориалният парк "Лавров".

След войната финландските офицери генерал-лейтенант Казимир Ернрот и полковник Александър Редигер са военни министри на Княжество България.

Денят на сраженията на финландските батальони при Горни Дъбник - 24 октомври 1877 г., се смята за рожден ден на финландската армия. От това време е останала една песен, която се пее и досега: "Музиката свиреше, момчетата ни щурмуваха, с неудържима храброст те завзеха Горни Дубняк..."

В двора на гвардейските казарми на "Казармитори" в Хелзинки има скромен паметник на загиналите финландски гвардейци в Руско-турската война от 1877-1878 година. Всяка година, в деня на Освобождението на България - 3 март, тук идват с венци и цветя признателните българи, дейците от дружеството "Финландия - България". Край паметника се строяват правнуците на онези, които са щурмували с неудържима храброст Дъбник…

А духовата музика подема тяхната песен…

...А днес...

Макар и не толкова активно двете страни поддържат и своите икономически връзки. Сред сертифицираните по Закона за насърчаване на инвестициите проекти има един голям проект с финландско участие на "Амер Спортс България" ЕООД (на "Амер Спортс Холдинг" ГмбХ - Австрия, собственост на "Амер Спортс Корпорейшън" АД - Финландия). Компанията купи, а след това разшири и модернизира фабриката за ски в град Чепеларе. "Амер Спортс" е един от най-големите производители на спортни стоки и екипировка в света, по-популярен с търговските си марки Atomic, Salomon, Wilson, Suunto, Mavic, Arcteryx и Precor. Фирмата е собственик на фабриката за ски в Чепеларе от края на 2008 г. и избра България за основен център за производство на алпийски ски и ски за дълго бягане с основни марки "Атомик" и "Саломон".

По данни на Българска агенция за инвестиции по-значителните инвестиции са в следните области - производство на контейнери, строителство, търговия, текстилна промишленост, недвижими имоти. Няма сключени сделки с финландски инвеститори за приватизация на български предприятия. Други водещи фирми инвеститори у нас саTNT Suomi OY - куриерски/логистични услуги, И.Н.А. Трейдинг - търговия на едро с машини за текстил, облекло, кожи и кожени изделия и части за тях, както и "Нокиа - България" - телекомуникации.

Създадената през 2015 г. българи-финландската компания "Annзио" разработва технология, чрез която създаването на мобилни приложения може да става десет пъти побързо от стандартното.

Приоритетни сектори с потенциал за привличане на финландски инвестиции са информационните и телекомуникационните технологии, машиностроене, електротехника, аутсорсинг, дървопреработването и целулозно-хартиената промишленост, химията и био-технологиите.

През 2009 г. в София се учреди Българо-Скандинавска търговска камара, която обединява фирми от скандинавските страни, вкл. Финландия, които работят в България.

<!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if-->

Facebook logo
Бъдете с нас и във