Банкеръ Daily

Съдби

"Етъра" показва десетки съоръжения с един-единствен природен "двигател" - водата

Изграждането на "Етъра" започва през 1963 г. под ръководството и по проект на Лазар Донков чрез три основни метода: реставрация на обекти, заварени на терена; пренасяне на оригинални съоръжения и пресъздаване на сгради по предварително направени заснемания (снимка Български туристически съюз).

На днешния ден през 1964 г. край Габрово е открит Архитектурно-етнографският музей "Етър" или "Етъра" - музей на открито и квартал на Габрово. Комплексът представлява възстановка на българският бит, култура и занаятчийство. Архитектурно-етнографският комплекс "Етър" е първият по рода си музей в България, разположен на 8 км южно от Габрово.
В "Етъра" се намира единствената в България сбирка на народна техника, която използва силата на водата за придвижване на различни приспособления. Тя съдържа десет обекта и е една от богатите и добре организирани технически сбирки сред европейските музеи на открито. Това е причината, водното колело да се превърне в "емблема на Етъра". Най-важната особеност на сбирката е, че всички обекти са в действие, така както в миналото. Занаятчийска чаршия представя 16 образци на балканската архитектура, разкриващи самобитния талант на възрожденските строители.
В "Етъра" не само се съхраняват народните традиции, но и всеки посетител може да стане съпричастен към тях, да усети полъха на народния бит, като се включи в изработването на някои изделия. Музеят е част от Стоте национални туристически обекта. Той работи целогодишно без почивен ден. През летния сезон от 1 май до 30 септември музеят посреща гости от 9 до 18 часа. На посетителите се предлагат екскурзоводски беседи на български, руски, английски и немски език. Осигурен е и редовен транспорт (автобусна линия "Русевци-Еловица" и автобусна линия №1 до центъра на кв. Етъра).

Изграждането на музея започва през 1963 г. под ръководството и по проект на Лазар Донков. Първоначално е реставрирана съществуващата воденица, а по-късно са изградени и другите обекти. Изграждането на музея се осъществява чрез три основни метода: реставрация на обекти, заварени на терена; пренасяне на оригинални съоръжения и пресъздаване на сгради по предварително направени заснемания. През 1967 г. е обявен за народен етнографски парк, през 1971 г. и за паметник на културата.

Главната заслуга на Лазар Донков е за връщането към живот на уменията на предците. И досега работят валявица, тепавица, струг, воденица-караджейка, дъскорезница и още няколко десетки съоръжения. С един-единствен природен "двигател" - водата. Изглеждат елементарни, но са се искали сериозни умения, за да се определят необходимите разстояния от вадата, наклонът на корубите, охлаждането на лагерите - хитроумни, гениално прости технически решения. Прекрасна е, откъдето и да се погледне чаршията, занаятчийско-търговската улица с архитектурни образци на къщи - точни копия, които дават представа за бита на балканджиите от 18 и 19 век. Най-привлекателни в нея са търговските дюкянчета - работилнички на първите етажи, които предлагат симид, домашни баници, гевреци, шекерджийски произведения и кафе на пясък, което се сервира с прочутото бяло сладко. Едно от най-любопитните места в "Етъра" е одаята с чарковете. Казват, че подобни машинарии зърнал габровец в Манчестер. Гледал ги дълго и когато се върнал, по памет не само реконструирал устройствата, но ги и подобрил, така че да спират, когато се скъса нишка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във