Банкеръ Weekly

Съдби

ЕРИК ЛАКАСКАД: ИСКАМ ДА ПОСТАВЯ БЪЛГАРСКА ПИЕСА ВЪВ ФРАНЦИЯ

Г-н Лакаскад, вие идвате за трети път в България. Какво ви свързва с нашата страна?- Харесва ми да гледам какво правят вашите театрални режисьори. Винаги съм искал да работя и с български драматурзи. В момента подбирам пиеса от български автор, която да поставя в родината си. Пред мен стои и въпросът каква постановка ще представя на големия международен театрален фестивал в Авиньон.

Гледали ли сте български вариант на чеховата Чайка?- Не. Но ще ми бъде любопитно. Аз направих съвсем нов вид композиция на пиесата. Всъщност историята на Чайка е историята на изкуството и любовта. И двете чувства са наранени в душата на една девойка. Чайката, това е черната птица на моята шизофрения, символът на противопоставянето на духа срещу материята, на театъра срещу живота. Коя е чайката? Кой е ловецът? Всички ние.

Какво място заема театърът във вашия живот?- Обичам да правя театър. Той освобождава душата, пречиства ни. Понякога придава трагичен вид на живота ни - усещаме цялата си ранимост, незадоволеност, лишения. Театърът е моят утешител. С него по-лесно приемам загубата, разделите, мълчанието на приятелите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във