Банкеръ Weekly

Който яде повече, краде по-малко

Епидемия от затлъстяване в Индия

Индия от векове се счита за държава на слабите хора, защото малцина от местните жители могат да ядат до насита. Затова пък пълнотата, особено женската, се цени по достойнство като признак на красота и най-вече - на богатство. Логиката е, че щом родителите на булката са успели да я охранят толкова добре, вероятно са й приготвили и голям чеиз. Последните десетилетия на невиждан икономически ръст обаче доведоха до появата на истинска епидемия от затлъстяване, започнала в големите градове. Днес Индия е световен лидер по брой на болните от диабет и на оперираните за намаляване на размера на стомаха.


Неотдавна здравното министерство на страната публикува доста тревожни данни. Около 60 млн. от общо над един милиард индийци страдат от затлъстяване. Причината за това са сладкишите, газираните напитки и заведенията за бързо хранене, на които разчита всеки 12-и жител на страната. И докато диетолозите негодуват, хирурзите от частните клиники доволно потриват ръце. Броят на индийците, желаещи да се подложат на операция за намаляване на размера на стомаха, расте в геометрична прогресия. По данни на вестник Times, ако през 2001 г. в страната са били направени едва десет такива интервенции, за миналата година те са над две хиляди.


Любопитно е, че градът на киностудиите Мумбай държи националния рекорд по брой на затлъстелите. Макар че на екраните актрисите с външност на модели отдавна са заменили пищните си предшественички, около 40% от обикновените граждани имат проблеми с излишните килограми. Причината е, че местните жители все повече се отказват от индийската кухня и се стремят да хапнат набързо дори когато са на почивка. Посещаваме само европейски ресторанти, защото предпочитаме спагетите и пицата - казва адвокатът Аджай Гупта, който отдъхва в курортния град Гоа със семейството си. - Всяка година тук се откриват все повече пицарии, но за жалост няма хамбургери, от които се лишаваме по време на отпуската.


Впрочем и индийската бърза храна далеч не е диетична. Всички местни специалитети, от рода на баничките, се пържат в евтина мазнина. В магазините изобилстват разнообразни индийски закуски, подобни на снаксовете, които надминават по калории дори западняшките чипсове. Те се радват на голяма популярност сред децата и възрастните, стига, разбира се, да могат да си го позволят. Вярно, че 60 млн. с наднормено тегло е мащабно число. Но за Индия това са едва 5% от населението, което само подчертава гигантската ножица между богатството и бедността в страната.


Но в мумбайската клиника Сайфа, специализирана в стомашна хирургия, тези проблеми изглеждат далечни и нереални. Доктор Муфазал Лакдава, един от водещите индийски специалисти по стомашни интервенции, се похвали пред журналистите, че половината от министрите в сегашния кабинет вече са се оперирали, за да намалят теглото си. А до неотдавна пълнотата беше само от полза за добрия имидж на политиците. Считаше се, че щом човек се храни добре, значи ще краде по-малко.


Сега обаче политиците се опитват да бъдат по-близо до народа и излишните килограми са израз на лош вкус. Пример в тази насока дават чиновници от най-висок ранг. Цяла Индия наблюдава метаморфозата на Нитин Гадкари, лидер на главната опозиционна партия в страната Бхаратия Джаната. Тежейки 130 кг, той се реши да се подложи на лапароскопска (безкръвна) операция на стомаха. Политикът, който вече се възстановява в домашни условия, обеща до парламентарните избори в Индия през 2014-а да намали теглото си на 85 килограма.


Каре


Повечето индийци продължават да живеят с чиния ориз и няколко чаши чай с мляко и захар дневно. Това е храната, която могат да си позволят срещу два долара, въпреки 8-процентния ръст на икономиката, космическата програма и реалните надежди за превръщането на Индия в супердържава. Всяка година над 1.2 млн. деца на възраст до 12 месеца умират от недояждане, а при 7 млн. от малчуганите до петгодишна възраст се наблюдава катастрофален недостиг на телесна маса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във