Банкеръ Daily

Съдби

Елизабет Втора навърши 90 години

От Лондон до Фолклендските острови, Великобритания днес чества 90-годишнината на кралица Елизабет Втора, която по този повод ще получи портокалова торта, приготвена от звезда в телевизионно риалити шоу.

Празникът тази година е в деликатен за британците контекст, тъй като на 23 юни те ще гласуват за бъдещето си в ЕС. Кралицата, която спазва строг политически неутралитет от 63 години, няма да участва в дебатите. Експерти обаче ще следят всеки неин жест, за да се опитат да отгатнат какви са предпочитанията й, и си припомнят как тя показа безпокойството си преди референдума за независимостта на Шотландия през 2014 г.

Елизабет Александра Мери Уиндзор е родена на 21 април 1926 г. в Лондон. Тя става кралица на 6 февруари 1952 г. на 25-годишна възраст. На 9 септември м.г. стана най-дълго властвалият монарх в британската история, след като подобри рекорда на прапрабаба си кралица Виктория - 63 години и 216 дни, от 1837 до 1901 г.

Елизабет Втора продължава да се радва на популярност сред поданиците си. Проучване преди юбилея й показа, че кралското семейство получава подкрепата на 75 процента от британците. Премиерът Дейвид Камерън похвали кралицата, наричайки я "скала на стабилността в един постоянно променящ се свят, будеща възхищение със своето самоотвержено чувство за служба и дълг".

Кралицата е на 302-ро място по богатство във Великобритания. Състоянието й според миналогодишната класация на "Сънди таймс" възлиза на 340 милиона лири (430 милиона евро). За сравнение - през 1989 г. състоянието й е било оценено на 5.2 милиарда лири.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във