Банкеръ Daily

Съдби

Екзотичните активи на банките

Яхтата Natita
S 250 4d42c057 65d5 4800 8454 94a8c9a89aa1

След кризата от 2008-а големите банки свиха инвестиционния си бизнес и се опитаха да компенсират загубите, развивайки обслужването на богати клиенти. Те започнаха не само да управляват техните активи, но и да им отпускат кредити срещу тях. От 2012-а Goldman Sachs  е увеличила кредитния портфейл на подразделенията си за частно банкиране четири пъти - до 29 млрд. долара, а Morgan Stanley -  пет пъти, до 74 милиарда. 

През 2014-а тексаският петролен магнат Уилям Кейлъп е взел от Goldman Sachs кредит от 32 млн. долара, обезпечен с две яхти. Едната - Natita, носеща името на тъща му, е оборудвана с кинотеатър, джакузи и хеликоптерна площадка и струва 39.9 млн. долара. Засега обаче банката не е успяла да намери клиент за нея, както впрочем и за втората му яхта -  Bad Girl.

Богатите клиенти могат да си позволят екзотични инвестиции - от бизнес джетове до предмети на изкуството, които е трудно да бъдат оценени. Това създава доста проблеми при възникването на трудности с обслужването на задълженията им и на кредитните институции понякога се налага да отчуждават причудливите активи, служещи като обезпечение.

Кейлъп например е собственик на минимум седем яхти, включително и Honey Fitz, която е принадлежала на бившия американски президент Джон Кенеди. През 1998-а той я придобил на аукцион на Sotheby’s, след което я реставрирал. Друга придобивка на тексасеца е яхтата La Diva, бивша собственост на първата съпруга на Доналд Тръмп - Иванка. Тя също е можела да погаси част от дълговете на Кейлъп към Goldman Sachs, но междувременно изгаря.

Morgan Stanley и Deutsche Bank пък са дали заеми на милиардера и управляващ хедж фонд Стивън Коуен срещу неговата колекция от картини. В нея присъстват работи на Анди Уорхол и Пабло Пикасо.

Goldman Sachs  е кредитирала и Обри Маклендън, основателя на American Energy Partners и Chesapeake Energy. Обезпечението по кредитите му била колекция от вина, която включвала изключително рядко бордо. След смъртта на Маклендън през 2016-а сбирката му с еликсири е продадена за 8.4 млн. долара, така че банката не е инкасирала загуби.

Най-често като гаранция служат акциите, но се случва за тази цел да се използват и стари редки автомобили, старинни цигулки и дялове в капитала на хедж фондове. Топмениджърите на Blackstone, включително и основателят му Стивън Шварц, са взимали кредите от UBS, използвайки за обезпечение дяловете си във фонда за преки инвестиции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във