Банкеръ Weekly

Съдби

ДЪРЖАВАТА Е КАТО ЕДИН ГОЛЯМ РЕСТОРАНТ

ВСЕКИ ИСКА ДА ЯДЕ, НО НЕ БИВА ДА ЗАБРАВЯ, ЧЕ НАКРАЯ ИДВА ВРЕМЕ ЗА СМЕТКАТА Бизнес не се прави с крака на бюрото, по телефона и с работен ден, който започва от обяд. Ако ти, във всеки момент, не знаеш как се харчат парите ти и какво точно прави всеки един от персонала ти - няма шанс да успееш. Това е бизнесфилософията на Георги Илиев и Красимир Младенов, собственици на известната верига от пицарии Виктория.Според Жоро и Краси, ако българинът иска да върви напред, трябва да се раздели с някои митове. Един от тях е този за трудолюбието на нацията ни. Трябва да сме абсолютно наясно, че ние тепърва се учим да работим - категоричен е Краси - да седиш 8 часа на работното си място, не значи, че работиш. Това е тежкото наследство на социализма, когато се шегувахме, че никога не могат да ни платят толкова малко, колкото малко работим. Тогава бяхме еднакви - и заплатите, и кожусите, и дънките - и те ни бяха еднакви. Живеехме в еднакви панелки и еднакво дълго чакахме ред за Лада. Сега изведнъж някой започва да кара джип, купува си къща, праща децата си в чужбина и дори предлага работни места. Ти си втора година безработен, но си горд и не приемаш, защото... Я, ще му работя аз на него - аз познавам сестра му..., а той ми се прави на... Ето това е то нашата сбъркана психика - предпочитаме да мразим и завиждаме, да сме бедни, горди и недоволни вместо упорити, амбициозни и работливи. Всеки има различна спирала на развитие и не можеш да прескочиш собствените си етапи напред - вярно, на някои им помогнаха да скочат с трамплин, други дълго скачаха трупешката, но това е животът - труден, сложен и несправедлив. Ако искаш, мърмори и стой на едно място, ако ли не, раздвижи мозъка, разтърси се и все ще измислиш нещо, от което няма да забогатееш, но... малко по-малко ще започнеш да живееш по-добре. Уверявам ви, досега не съм срещал човек, който да иска да работи и да остане гладен! Аз разбирам, че в България всички искат да са президенти или най-малкото шефове с кола и шофьор, ама няма как да стане. Пък и уверявам ви, ако си добър - винаги ще имаш работа, независимо дали си сервитьор, управител, шивач или адвокат.Краси Младенов е започнал кариерата си като сервитьор и барман в хотел Рила. Жоро Илиев е завършил Икономическия институт в София и се е занимавал предимно с търговия. Началото на съвместния им бизнес е през 1993 г. - с щанд за постери в Минерал сувенир. Година по-късно взимат под аренда кафето в същата сграда, а през март 1997 г. откриват първата пицария в Драгалевци.Започват от това неособено атрактивно в търговско отношение място поради липса на средства за наем в центъра на града. Решават да направят пицария, защото по това време пицата е все още екзотичен и търсен артикул на пазара. Освен това по онова време почти няма такъв вид комплексни заведения за хранене, в които пицата е емблемата на заведението, но наред с нея се предлагат и всякакъв вид други ястия. Тази формула е широко разпространена в Италия и Германия, защото така се разширява потенциалният кръг от клиенти.Тъй като им липсва професионален опит, Жоро и Краси решават да направят всичко онова, което тях самите би ги привлякло в едно заведение, за да го посещават редовно - големи порции, едно и също, постоянно качество на храната и поносими цени. Това означава да се работи с по-малка печалба, но пък да се печелят постоянни клиенти, които да станат живата реклама на заведението. Разбира се (като част от маркетинга), посещават всички съществуващи към момента пицарии и взимат най-доброто от чуждия опит, но установяват, че тайната е в качеството на продуктите. Противно на разпространеното мнение, че пицата може да поеме всичко, което й сложиш, те започват да работят с постоянни производители, от които изискват високо качество. Никога не сме започвали договарянето на продуктите от цената, а от вкуса, признава пред БАНКЕРЪ Георги Илиев. - Главният ни технолог опитва абсолютно всичко, което ни се предлага, и ако го одобри, едва тогава започваме да се пазарим за цената. Естествено клиентът не може да знае, че шунката, която слагаме, е от 7, а не от 4 лева, но това, което веднага разбира, е, че пицата е много по-вкусна и много по-голяма от другите, които е консумирал досега. Безкомпромисни сме към партньори, които са се опитвали да ни подведат или направо да ни излъжат. Имахме такъв случай с доставчик на кашкавал, който през летния сезон, за да е сигурен, че ще употреби цялото количество мляко, което е купил и което лесно може да се развали - започна да слага много повече сол. В резултат на това имахме крайно неприятна сцена с наши клиенти, които буквално напуснаха заведението след първата хапка. Сами разбирате, че това ни се случи за пръв и последен път.Съдружникът му Младенов пък допълва: Толерантността между партньорите е много важна, особено в хранителния бизнес. Цената на изкушението да спечелиш някой и друг лев повече от такъв род измами понякога е твърде висока - изхвърлят те от пазара. Докато не се гарантира лоялност по цялата верига - всички можем да изгорим. Отмина времето, когато българинът приемаше всичко и нямаше претенции. Хората вече имат избор, имат опит и изискват уважение дори само заради факта, че са предпочели да похарчат парите си в твоето заведение. И са прави!

Четете още

Банкеръ Weekly
Предприемачът Кирил Петков пред в. “БАНКЕРЪ”

На “Уолстрийт” пият български пробиотик

За разлика от конкурентите ни, ние инвестирахме много повече - стотици хиляди долари, в научни изследвания, а не в маркетинг. Още »
Банкеръ Daily

БДЖ не може да се отърве от съдружие с Божков

Агенцията за приватизация търси купувач за "БДЖ - Трансимпекс" Още »
Банкеръ Daily

Цветан Василев: За "Булгартабак" – търсете Пеевски!

Международни разследвания срещу мене или членове на моето семейство няма. Те съществуват само във въображението на българската Поръчкатура, пише банкерът. Още »
Facebook logo
Бъдете с нас и във