Банкеръ Daily

Съдби

Днес се отбелязва Денят на бащата

За осемнадесета поредна година отбелязваме деня на бащинството и родителските грижи на мъжете. Той се празнува почти навсякъде по света, но по различен начин и на различни дати. По еквивалент на Деня на майката, на "татковден" се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно.

На 26 декември православната църква чества паметта на Свети Йосиф, на цар Давид и на Яков. В България денят е обявен за официален празник от 36-тото Народно събрание на 10 декември 1991 година. По решение на Второто национално общо събрание на съюза "Ние жените за достойнство и равенство" (28 март 1997) църковният празник на Свети Йосиф Обручник (земния баща на Исус) се отбелязва и като празник на бащата. От друга страна според католическата традиция, празникът се чества на деня на св. Йосиф - 19 март, но в повечето страни денят на бащата е светски празник и се празнува на различни дати.

Въпреки разминаването в конкретните дати на отбелязване, в повечето страни Денят на бащата се чества през третата неделя от месец юни. След тези държави са Аржентина, Великобритания, Венецуела, Еквадор, Зимбабве, Индия, Ирландия, Канада, Китай (вкл. Макао и Хонконг), Колумбия, Коста Рика, Куба, Малайзия, Малта, Мексико, Пакистан, Панама, Перу, Филипините, Сингапур, Словакия, САЩ, Турция, Франция, Холандия, Чили, Швейцария, Южна Африка и Япония.

В последните години широка популярност придобива американският вариант. За първи път празникът е тържествено отбелязан във Вашингтон през 1909 година. Човекът, който полага основите на Деня на бащата е американката Сонора Смарт Дод, родена в Крестон, Вашингтон. Тя е едно от шестте деца на ветерана от Гражданската война в САЩ Уилям Джаксон Смарт. Идеята за празника й хрумва от усилията, които Ана Джарвис полага, за да основе Деня на майката.

За да отдаде почит и уважение към паметта на баща си, Сонора предлага за дата на празника пети юни - годишнината от кончината на Уилям Смарт. Тя обаче не може да подготви организаторите навреме и празненството се отлага за третата неделя на юни. Така се стига до отбелязването на първия Ден на бащата на 19 юни 1910 година.

Поводът много бързо получава широка неофициална подкрепа от видни личности като политика Уилям Дженингс Браян. Президентът Удроу Уилсън пък лично отбелязва повода със своето семейство през шест години по-късно. През 1924 г. президентът Калвин Кулидж препоръчва празника за национален, а през 1966 г. президентът Линдън Джонсън решава "татковден" да се празнува в третата неделя на юни. Едва през 1972 г. обаче президентът Ричард Никсън го обявява за официален.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във