Банкеръ Daily

Съдби

Джак Ма окончателно се оттегля от Alibaba

Китайският гигант в онлайн търговията Alibaba обяви, че съоснователят Джак Ма ще се оттегли от миниджмънта на компанията на 10 септември 2019 година, предаде "Ройтерс". 

Настоящият изпълнителен директор Даниел Жан ще го наследи начело на борда на директорите. Ма ще остане член на борда до годишното общо събрание на компанията през 2020 година. 

"Под негово ръководство Alibaba постигна последователен и устойчив растеж в продължение на 13 последователни тримесечия. Започването на процеса на предаване на лидерството на Alibaba на Даниел и неговия екип е правилното решение в точното време", заяви Джак Ма в позиция до медиите. 

Ма основа компанията за онлайн търговия през 1999 година. Той е един от най-богатите хора в Китай със състояние от 36.6 млрд. долара. След оттеглянето си от Alibaba милиардерът ще се съсредоточи върху филантропията и популяризирането на компанията на международни бизнес и политически събития.

Постепенно компанията се превърна в разпознаваема марка и един от най-скъпите брандове в света. В последната класация Alibaba проби в топ 10. Марката Alibaba почти е удвоила стойността си през последната година, достигайки 113 млрд. долара. Причината е експанзията на китайския онлайн търговец на пазара на мобилните разплащания и "облачните" технологии.   

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във