Банкеръ Weekly

Съдби

Ди Каприо съдейства на ФБР

Кадър от филма "Вълкът от Уолстрийт".

Актьорът Леонардо Ди Каприо, който е и колекционер на съвременно изкуство, реши да предаде на ФБР платно на Пабло Пикасо за 3.2 млн. долара и колаж на Жан-Мишел Баския за 9 млн. долара. Той се съгласи да сътрудничи на следствието за незаконните присвоявания от фонда за развитие на малайзийската икономика 1Malaysia Development Bhd (1MDB), основан от министър-председателя на страната Наджиб Разак. През 2015-а в Малайзия се разрази скандал, след като стана ясно, че от него са изчезнали 700 млн. долара. Правителството на САЩ възнамерява да върне на малайзийците парите, с които протежета на премиера са купували хотели и скъпи имоти в Ню Йорк, Лондон, Бевърли Хилс, самолет за 35 млн. долара, картини на Ван Гог и много други ценни неща. Според предположенията на следствието с част от средствата е била създадена и продуцентската компания Red Granite, оглавявана от сина на Разак - Риза Азис. Сред проектите й е филмът "Вълкът от Уолстрийт" от 2013-а, донесъл на Леонардо Ди Каприо номинация за Оскар. Впрочем актьорът получил своята статуетка за тази лента веднага след края на снимките и преди всякакви номинации и церемонии. Просто един от продуцентите му подарил Оскар-а, който някога принадлежал на Марлон Брандо.

Изобщо малайзийските партньори са били невероятно щедри към Ди Каприо. За рождения си ден например той получил от приятел на Лхо Лоу - местен финансист и колекционер,"Натюрморт с череп на бик" от Пабло Пикасо. Правосъдното министерство на САЩ предполага, че инициатор на жеста е самият Лоу, но няма обяснение защо му е трябвало да прави толкова скъпи подаръци. Представители на холивудската звезда съобщиха, че произведението било предназначено за ежегодния благотворителен аукцион за събиране на средства за фонда Leonardo DiCaprio foundation. Но към картината има ръчно написано послание, в което направо се казва, че е подарък за рождения ден на актьора.

Колкото до творбата на Баския, там нещата са още по-прости - тя била купена от нюйоркската галерия Helle Nahmad през март 2013-а вероятно отново по нареждане на Лоу. В писмо от 25 март 2014-а до швейцарската галерия, където се пазел колажът, фиинансистът моли той да бъде доставен в хранилище, принадлежащо на Леонардо Ди Каприо. 

Само от октомври 2013-а до март 2014-а Лхо Лоу е купил съвременно изкуство за 100 млн. долара - включително и картина без име на Баския, придобита на търг в Christie’s за 12 млн. долара, творба на Александър Колдър, купена  от анонимен артдилър в Монако за 3.7 млн. долара, произведение на Ив Клайн за 7.6 млн. долара, "Глава на жена" на Пикасо от Sotheby’s за 40 млн. долара. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във