Банкеръ Weekly

Съдби

Дамските редици на Уолстрийт оредяват

Дамите - по традиция редки екземпляри във висшия ешелон на Уолстрийт - се превръщат в застрашен вид в управителните бордове на големите банки. Последната глава падна на 6 септември. В суматохата около прекрояването на Бенк ъф Америка директорът на поделението за богатите клиенти Сали Кравчек изпадна от мениджърския екип. След нея представителките на нежния пол, които ще докладват директно на главния изпълнителен директор Брайън Мойнихън , остават една шепа, но пък попълват главните роли в звената, които не произвеждат оперативни приходи. Сред тях са Ан Финакън - директор за глобалната стратегия и маркетинг, Кристин Кациф - корпоративен генерален одитор, Андреа Смит - шеф на отдела за човешки ресурси, и Кати Бесон - директор за глобалната технология и операции.


Дамската чистка е отколешната болна тема на Уолстрийт, където най-атрактивните местенца в инвестиционните банкови и за брокерски услуги поделения се заемат по правило от мъже. В Голдмън Сакс дамите са малко над 12% от партньорите - елитна група, в която са включени най-висшите фирмени мениджъри и най-големите звезди.


Половият баланс продължи да се руши още по-бързо по време и след финансовата криза, когато много видни жени от сектора се оттеглиха от ръководните си длъжности. Ерин Калън - бившият главен финансов директор на Лиймън брадърс холдингс, бе изгонена няколко месеца преди фалита на инвестиционната банка. Зои Круз - една от двамата оперативните директори на Моргън Стенли, бе съкратена след реформа на мениджърския екип в края на 2007-а. Тери Дайъл оцеля само година като главен изпълнителен директор на потребителския бизнес на Ситигруп в Северна Америка. А Хайди Милър - шеф на поделението за международни услуги на Джей Пи Моргън Чейз, която бе смятана дори за потенциален наследник на главния изпълнителен директор Джейми Даймън, ще напусне компанията в началото на 2012-а.


В интерес на истината тук-там са останали дами и на решаващи позиции. В началото на тази година частната инвестиционна група Карлайл груп назначи Адина Фрийдман за главен финансов директор. В Джей Пи Моргън Чейз главния инвестиционен директор на банката Ина Дрю е член на оперативния комитет. Едит Купър управлява човешките ресурси в Голдмън Сакс. Рут Поурат е главен финансов директор на Моргън Стенли. Техният статус обаче е по-скоро изключение, отколкото правило.


В САЩ, според последните проучвания, жените са 2.7% от главните изпълнителни директори във финансовия сектор и 16.8% от изпълнителните директори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във