Банкеръ Weekly

Съдби

Чжоу Цюнфей: от нулата до милиардите

Чжоу Цюнфей
S 250 41365059 94f2 4044 91cc 97c02cf1fd65

Четиридесет и седем годишната Чжоу Цюнфей, основател и генерален директор на фирмата Lens Technology, произвеждаща екрани за iPhone, е най-младата милиардерка в света, създала състоянието си от нулата. На пет години китайката загубва родителите си, а на 15 тръгва на работа, за да помага на семейството, което я отглежда. Днес тя оглавява компания на стойност 9.7 млрд. долара, притежава състояние от 7.7 млрд. долара и е майка на две деца. Работи по 18 часа на ден и предпочита костюмите на Christian Dior.

Чжоу Цюнфей е родена през 1970-а в Сянсян, провинция Хунан, в бедно семейство. През 60-те години на ХХ в. баща й ослепява в резултат на нещастен случай. Майката на момичето умира, когато е едва на пет години. На 15 Чжоу зарязва училището и се премества в град Шънджън, провинция Гуандун, който по това време вече е получил статут на специална икономическа зона. През 80-те години китайските младежи масово напускат селските райони, за да търсят работа в промишлените центрове.

Чжоу умишлено започва работа във фабрика за часовници близо до Шънджънския унивреситет, за да може да съвместява работата с ученето. Посещава няколко курса едновременно - счетоводство, програмиране, оформяне на митнически документи и дори взема книжка за управление на товарни автомобили. Единственото, за което по-късно съжалява, е, че не е успяла да научи английски език. 

През 1993-а фабриката, в която работи, затваря врати и Чжоу решава да основе собствена фирма с подобна дейност, влагайки  спестяванията си от 20 хил. хонконгски долара. За откриване на предприятието й помага неин братовчед, който заедно с други роднини я подкрепя да развива бизнеса.

Звездният час на семейната компания настъпва през 2001-ва, когато сключва договор за доставка на стъкла за мобилни телефони с китайския производител на електроника TCL Corporation. Голямата поръчка дава мощен тласък на развитието на предприятието. Друго важно постижение е контрактът за изработване на стъкла за флагманския модел на мобилния телефон Motorola RAZR V3, излязъл през 2004-а.

Две години по-късно Чжоу основава Lens Technology, която се превръща във водещ играч на световния пазар за сензорни екрани. Името на компанията e подбрано така, че да се появява сред първите резултати при запитване в интернет търсачките. Малко след създаването на фирмата  Чжоу пренася завода си в родния си град Сянсян. 

Днес Lens Technology е водещ световен доставчик на производители на смартфони, компютри, както и на фото- и видеотехника, сред които са такива лидери в електроника като Apple, Samsung, LG и Huawei. Делът на основния продукт на китайската компания на глобалния пазар на смартфони и таблети е съответно 20.27 и 23.37 процента. Под контрола на холдинговата компания Lens Technology са десет дъщерни предприятия, разположени в Хонконг, Шънджън, Куншан и в провинци Хунан. 

В редките си интервюта Чжоу отбелязва, че се чувства неудобно от внезапно сполетялата я слава, както и от опитите на журналистите да пресметнат състоянието й. "Образът на важна фигура не е за мен - признава китайката в разговор за Hunan Daily през март. - Важно е човек да не бъде арогантен, ако е успял, и да не се отчайва, ако няма късмет."

Чжоу е омъжена за втори път за Чжън Дзюнлун, заместник-председател на борда на директорите на Lens Technology. Първият й съпруг е собственик на една от компаниите, в които е работила. Бракът им продължава шест години, двойката се разделя през 2000 година. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във