Банкеръ Weekly

Съдби

Брин: йога, бежанец и филантроп

Милиардерът, инженер и съосновател на Google Сергей Брин навърши 45 години. Повечето факти от биографията на създателя на най-популярната търсачка в света са широко известни, но има и такива, за които малцина подозират. Например, че освен основната си работа Брин има различни хобита, сред които е строителството на голям дирижабъл. За големия летален апарат, който се намира в един от хангарите в Силициевата долина, за пръв път съобщи Bloomberg през 2017-а. Заедно с предприемача над проекта работи инженерът от NASA Алън Уестън. Оказа се, че Брин строи дирижабъла за доставка на хуманитарни товари в отдалечени ъгълчета на Земята. В свободното си време, когато не е зает с  тези мисии, 200-метровият цепелин ще му служи за "въздушна яхта", на която милиардерът възнамерява да прекарва почивните си дни. Предварителната цена на дирижабъла е около 150 млн. долара.

Сергей Брин се занимава активно и с йога, на която дължи хармонията в живота си, както сам твърди. На една конференция той демонстрира уменията си по акробатична йога, а снимката му обиколи всички големи световни медии.

По-неизвестен е фактът, че милиардерът проявява интерес към киното. През 2007-а на бял свят излезе драмата Broken Arrows, на която Брин е изпълнителен продуцент. Тази лента за свободата на волята, любовта и съдбата  така и не се появи на голям екран, за разлика от холивудската комедия "Кадри", разказваща за живота на двама млади хора, решили да започнат работа в Google. Във филма Сергей Брин играе самия себе си.

Родителите на милиардера напускат СССР през 1979-а, когато той е едва на пет години. По-късно той неведнъж е благодарил на баща си, че е успял да изведе цялото семейство в Щатите - въпреки разгара на Студената война. През зимата на 2017-а, когато президентът Доналд Тръмп издаде указ, забраняващ на гражданите от седем мюсюлмански държави да влизат в САЩ, Брин излезе с други недоволни на митинг. Той се стремеше да не афишира присъствието си и единственото, което каза на журналистите, бе: "Тук съм, защото съм бежанец."  Въпреки че генералният директор на Google Сундар Пичай излезе с официална позиция на компанията, осъждаща действията на Тръмп, Брин подчерта, че е участвал в протеста като частно лице.

През юли 2018-а в мрежата се появи откъс от книгата на Адам Фишер "Долината на гениите: Честната история на Силициевата долина", разказваща за създаването на най-големите IT-компании от името на техните основатели и сътрудници. В нея дългогодишни служители на Google споделят, че Сергей Брин имал репутацията на плейбой сред женската половина на компанията. Бившият й изпълнителен директор Чарли Ейърс твърди, че милиардерът често бил засичан с момичета в кабинета за масажи. Когато отделът за човешки ресурси му поискал обяснение, той отговорил: "Какво толкова? Те са мои сътруднички." Така или иначе оплаквания от сексуален тормоз срещу Брин няма.

Сега милиардерът е необвързан и отглежда двете си деца от брака с Ан Войжицки. Любопитно е, че сестрата на Ан - Сюзън, е генерален директор на YouTube, който принадлежи на Google.

Facebook logo
Бъдете с нас и във