Банкеръ Weekly

Съдби

Брак по любов и загуба на титлата

Изборът на принцеса Мако ще й струва благородническата титла.
S 250 2b33f223 44a0 42d7 9e2a 0cc31dff8fc2

Японската принцеса Мако, най-голямата внучка на император Акихито, реши да се омъжи за младеж, с който е учила в Международния християнски колеж. Новината разбуни местните медии, защото свързвайки се в брак с човек от простолюдието, тя ще загуби статута си и ще престане да бъде член на императорското семейство. Според мнозина, при сегашния дефицит на наследници, това създава условия за династична криза.

На 19 май  в Япония се очаква одобряване на законопроекта за оставката на 83-годишния Акихито. Причината за тази първа абдикация от почти два века насам е признанието на монарха от август 2016-а, че е неспособен да изпълнява пълноценно задълженията си заради своята възраст. Документът не засяга спорни теми като правото на жените от императорската фамилия върху трона на хризантемата или разрешението да запазват статута си, след като встъпят в брак. Вестта за предстоящия годеж на принцесата обаче предизвика дискусии в японското общество за бъдещето на императорското семейство. Освен Мако в него има още шест неомъжени принцеси. Единственият представител от мъжки пол от младото поколение е принц Хисахито, по-малкият брат на бъдещата булка. Съществуват опасения, че ако принцесите продължат да се омъжват за хора от простолюдието и да губят титлите си, императорското семейство няма да може да изпълнява обществените си задължения. По този повод експертна група на японското правителство заяви, че са необходими срочни мерки, които да обезпечат достатъчен брой наследници. Обсъжда се например възможността да се разреши на принцесите да създават собствени разклонения на фамилията, след като встъпят в брак.

Да припомним, че съпругата на кронпринца Нарухито  - принцеса Масако, получи нервно разстройство заради неуспешните опити да роди момче. Преди да се омъжи за наследника на престола през 1993-а, тя бе служителка на японското външно министерство, с дипломи от университетите в Принстън и Токио и аспирантура в Харвард. Но според местните медии след брака принцесата била фактически заточена в двореца, където се оказала под стриктния надзор на придворните чиновници. В особено бреме за Масако се превърнала необходимостта да роди момче, защото в Япония престолът се предава само по пряка мъжка линия. Тя обаче има само една дъщеря - Айко. Ето защо за потенциален наследник на трона се счита Хисахито, син на по-малкия брат на сегашния кронпринц.

Проблемите на императорското семейство неведнъж са излизали на повърхността. Например през 2004-а съпругът на Масако обвини публично дворцовото обкръжение, че е тормозило съпругата му.

Избраникът на принцеса Мако, 25 -годишният Кей Комуро, работи в юридическа компания и е аспирант. Тя пък има магистърска степен от Университета на Лестър във Великобритания и е научен сътрудник в музей. Преди официалната сватба двамата трябва да преминат през няколко важни ритуала и процедури. Годежният обред по традиция предвижда посещение в императорския дворец на представител на младоженеца с подаръци. После той ще обяви официално датата на бракосъчетанието. В съответствие със закона за японския императорски дом, ако жена от императорското семейство се свърже с простосмъртен, получава еднократна сума от държавата. Размерът й се определя от държавен съвет с участието на премиер-министъра. Когато през 2005-а Саяко, единствената дъщеря на император Акихито и императрица Мичико, се омъжи за градския дизайнер Йошики Курода, получи около 150 млн. йени (1.3 млн. долара). На друга бивша принцеса - Норико Сьонге, братовчедка на императора, бяха отредени 100 млн. йени (870 хил. долара), след като през 2014-а се бракосъчета със сина на първосвещеник от шинтоистки храм.

Facebook logo
Бъдете с нас и във