Банкеръ Weekly

Съдби

Бизнес за един милиард

S 250 a6dbdecc 543e 411c 8b84 4143cde4c5d5

Животът на Cара Блейкли - основателка на компанията Spanx, е въплъщение на американската мечата. През 2000 г. тя инвестира спестени 5 хил. долара за разработването на оформящо бельо за жени. През следващите години създава бизнес, чиято стойност днес се оценява на над 1 млрд. долара. И става първата жена в света, която е спечелила първия си милиард още на 41 години.

Сара израства в семейството на юрист и художничка. След като завършва колеж решава да тръгне по стъпките на баща си, но се проваля два пъти на изпитите в юридическата школа. Отначало момичето работи като аниматор в Дисниленд, а след три месеца започва в корпорация за продажба на факс машини, където се труди цели седем години. Там бързо става един от най-добрите агенти и обучава служители на фирмата за цялата страна. 

Именно по това време се заражда новото й бъдеще. На семинарите Сара искала да изглежда ефектно, но невинаги успявала. Веднъж решила да обуе под белите си панталони стягащ чорапогащник, но след това се усетила, че няма как да обуе и джапанки. Срязала долната част на чорапогащника, но пък установила, че той непрекъснато се навива нагоре. Момичето се зачудило защо коригиращото бельо е толкова неудобно и неестетично.

Блейкли решила, че трябва да създаде собствен прототип на удобен и красив, оформящ чорапогащник. Само че превръщането на идеята в реалност се оказало трудна работа. Звъняла в множество фабрики и посетила лично някои от тях, но навсякъде чувала отговора "не". Нещата потръгнали едва когато й се обадил съсобственикът на един от заводите и поискал да изработи пробна серия коригиращи чорапогащници, защото дъщеря му го помолила.

Сара патентовала изобретението си, измислила търговския бранд Spanx и открила фирмата си. Когато първите стоки се появили по щандовете на магазините, тя се изхитрила да помоли приятелките си да влизат в тях и шумно да търсят бельото на нейната марка. Когато това й се струвало недостатъчно, сама нахлувала в магазините, за да представя без разрешение Spanx.

Истинският успех дошъл, след като самата Опра Уинфри нарекла в ефира на шоуто си новите оформящи чорапогащници една от най-революционните стоки на годината. От този момент броят на продажбите нараснал неудържимо и компанията се сдобила със собствен сайт.

Блейкли никога не се е притеснявала да мобилизира таланта на близките си. Майка й например направила чертежите за патента. Бабата й била използвана за модел и критик на чорапогащниците. Една от нейните приятелки станала директор по развитие на производството, въпреки че нямала нито опит, нито подходящо образование. Друга приятелка била назначена за пиар мениджър на Spanx, но не защото по-рано се занимавала с комуникации, а защото се влюбила в стоката и можела с часове да говори за нея. 

Колкото до генералния директор на Spanx, Сара Блейкли го открила в един магазин за бельо. Става дума за топ мениджъра на  Coca-Cola - Лори Ан Голдман, която не се поколебала да напусне корпорацията заради прохождащата фирма.

През 2005-а Сара намира начин да благодари на Опра Уинфри, като дарява 1 млн. долара за Oprah Winfrey Foundation. Днес състоянието й е 1 млрд. долара. Продукцията на Spanx се продава успешно в 11 500 магазина в 40 държави. Бизнесдамата с удоволствие участва в телевизионни предавания и дава съвети на онези, на които им е провървяло по-малко. Тя смята, че трябва да се радваме на неуспехите. Навремето баща й всяка вечер я питал: "Какво не ти се получи днес?", и това я мотивирало да поправи нещата на другия ден. "Всичко ужасно, което ви се случва, е скрит подарък, който ви води към нещо по-добро. Започнах да си записвам в една тетрадка всички неудачи от самото създаване на Spanx. Сега имам около 20 тетрадки на бюрото и продължавам да записвам, защото това вече се е превърнало в игра", казва Блейкли. 

Бизнесът не й пречи да бъде щастлива съпруга и майка. През 2008-а се омъжва за Джеси Ицлър, бизнесмен, който притежава няколко холдинга и акции от популярни брандове. Двамата имат три деца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във