Банкеръ Weekly

алтернатива

Бившият шеф на Starbucks иска да стане президент

Бившият изпълнителен директор на Starbucks Хауърд Шулц обяви преди дни, че се замисля сериозно да се кандидатира за президент. Това означава, че във вота за държавен глава на САЩ през 2020-а ще участват поне двама милиардери. 

Едва ли сред американските богаташи може да се намерят по-големи противоположности от Шулц и Доналд Тръмп. Бившият шеф на Starbucks е израснал в Бруклин в жилище за социалнослаби семейства, субсидирано от държавата. Започва работа в Starbucks през 1982-ра, когато тя е още скромна компания в Сиатъл. Днес веригата от кафенета разполага с над 15 хил. заведения в цял свят, а състоянието на Шулц се оценява на 3.4 млрд. долара. "Аз все още съм онова момче от Бруклин, което мечтаеше да успее", заяви той преди три години, когато се появи на корицата на Forbes.

Тръмп е син на богат човек, застроил район близо до мястото, където израснал Шулц. И докато Шулц, според собствените му признания, бил пребиван "почти до смърт" от баща си, родителите на Тръмп прехвърляли имотите на сина си, за да плащат по-малко данъци. Различията във възпитанието обясняват и политическите разногласия между Тръмп и Шулц, който през целия си живот е бил демократ, а сега казва, че ще бъде "независим центрист".

Шулц е управлявал глобална публична компания, което означава, че му се е налагало да се отчита пред различни заинтересовани страни - инвеститори, служители, правителства и клиенти. Доналд Тръмп, който е управлявал частен бизнес, никога не е бил длъжен да отговаря пред някого. Тръмп винаги се е държал като търговец, който се ръководи от принципа на силата. "Човекът е най-злото от всички животни", каза той за изданието People през 1981-а. И още един цитат: "Животът е серия от сражения, завършващи с победа или поражение."

Предвид опита на двамата милиардери не е за чудене, че Шулц има различен поглед върху проблемите на международната търговия. "В наш национален интерес ли е да се борим с Мексико, Канада, Евросъюза, Китай и НАТО? - попита той неотдавна в шоуто 60 Minutes. - Не ме разсмивайте! Не, това не е в наш интерес. Това са наши приятели. Наши съюзници. Ние изглеждаме много по-добре като държава, която е част от световния ред."

Шулц отбеляза още, че ще върши работата си различно от сегашния президент. "Сто процента "Да", така отговори той на въпроса дали ще публикува данъчните си декларации. По време на предизборната си кампания и Доналд Тръмп пое такова задължение, но после премисли. "Можем да го направим и сега, ако Тръмп иска", предложи Шулц.

Бившият ръководител на Starbucks обеща също да отдели кандидатурата си от бизнеса. Вярно, че му е лесно да прави подобни изявления, защото напусна поста председател на борда на директорите на Starbucks през юни 2018-а. Шулц продължава да е собственик на малко повече от 3% от акциите на фирмата, чиято стойност е около 2.5 млрд. долара. Обратното - Тръмп продължи да се занимава с бизнес дори по време на кампанията си през 2016-а. "Шансът да загубя изборите беше голям и в такъв случай щях да се върна към дейността си - обясни той преди два месеца. - Защо да се лишавам от такава възможност?"

След победата Тръмп даваше вид, че напуска компанията си. "Подготвят се юридически документи, които ще ме извадят изцяло от бизнеса - твърдеше той в акаунта си в Twitter. - Президентството е много по-важна задача!" Но после документите показаха, че държавният глава фактически е запазил правото на собственост върху империята си от недвижими имоти, предавайки всекидневните задължения на своите синове Доналд-младши и Ерик, който по-късно си призна, че планирал да се отчита пред баща си по финансовите въпроси.

Подобно на Тръмп, Шулц твърди, че годините в бизнеса са го подготвили и за най-сложните президентски задачи, включително и за поста главнокомандващ. "Беше ми нужно много време, за да разбера, че не съм най-умният човек в стаята - твърди той. - За да взимам правилните решения по сложни въпроси, трябваше да наемам хора, които са по-умни от мен, по-опитни и квалифицирани. Трябваше да възпитам в себе си съзнание, че са необходими творчески дебати, преди да се вземат важни решения." В това отношение деловият опит на Шулц се различава от стила на Тръмп, който, говорейки за кризата в американската политическа система, уверяваше: "Само аз мога да се справя с това."

Днес Шулц е с около 300 млн. долара по-богат от Доналд Тръмп - най-богатия президент в историята на САЩ. Бившият шеф на Starbucks отдавна е дал да се разбере, че е готов да похарчи стотици милиони долари, за да влезе в Белия дом. "Ще се изразя така - обясни той пред журналиста Скот Пели. - Ще разполагаме с всички ресурси, за да направим това, което е необходимо."  Дали би променил решението си, ако трябва да похарчи 300 или 500 млн. за кампанията си? Отговорът на Шулц е "Не".

Facebook logo
Бъдете с нас и във