Банкеръ Weekly

Съдби

БИОХИМ ЩЕ СИ ИМА ГЛАВЕН ГОТВАЧ

Михаел Харолд, 15-годишният син на директора на банка HVB Bank Biochim (Ейч Ви Би Банк Биохим) Петер Харолд, е стажант-готвач под крилото на главния готвач на Грандхотел София - Васко. Освен по ръст двама се различават и по височината на шапките, но амбицията на Михаел е да стане един отличен главен готвач.Препасал бяла и вече доста пооплескана пристилка, Михаел пъргаво тича из кухнята и помага на другите готвачи. Практиката му в България е само пет дни, след което ще се върне във Виена, за да продължи обучението си в професионалното училище по готварство. Момчето е притеснено от вниманието към него, а първото си интервю дава на английски.Михаел, как твоят татко банкер приема готварското бъдеще, което си избрал?- Моят баща е директор на банка, но той ме обича и ме подкрепя в решенията, които взимам за бъдещето си. Никога не е имало спор за това какъв да стана, защото той ме е учил, че трябва да бъда отговорен за себе си и да бъда добър в онова, което върша.Кога избра да станеш готвач?- Мисля, че бях на десет. Една моя учителка ни черпеше с неща, които е приготвила сама, и имахме учебни занимания по готварство. Просто изведнъж усетих, че идеята да бъда готвач ме вълнува. Е, не че съм готвил нещо трудно още тогава - започнах с пържени яйца за закуска - май всеки започва с това, но после преминах на шницели, супи и десерти. Сега вече се пробвам и със стекове.Как избра хотела, в който стажуваш?- Хотелът е съвсем нов и много, много хубав. Но и друго има значение - в един нов хотел работят млади хора, които също се учат как да работят заедно и да създадат екип. Аз искам един ден да бъда главен готвач и за мен е важно отсега да знам как се организира работата в един млад екип. Нито един голям готвач никъде по света не е успял без добър екип.Какво ти хареса от българската кухня?- Салатите... шопската салата. Всъщност, трябва да обясня нещо. Всяка национална кухня притежава много вкусни ястия, но вкусовете на хората са различни. Затова и съвременните готвачи трябва да познават много кухни и да знаят как да комбинират оригиналния вкус, който идва с традицията в някоя страна, с онзи, който кара клиентите да изпитват усещането за вкусно. Това ли е магията на незабравимите ястия?- Не става дума за магия, а за знания и за практика. Затова и много се старая да запомня всичко, на което Васко ме учи.Кои национални кухни те интересуват?- Искам да овладея добре европейската, но азиатската е също много важна. Японците са превърнали приготвянето на ястията си в изкуство, в дългогодишна традиция. Искам да владея традицията, но да съм толкова добър, че да мога да правя комбинации и клиентите да бъдат доволни.Как ще постъпиш, ако един клиент върне всичките поръчани ястия - страх ли те е от такъв момент?- Капризни и взискателни гости обикновено посещават най-елитните заведения и не бива да изключвам и такава ситуация. В такъв случай ще изляза в салона и ще попитам този човек какво не му допада, ще го разпитам за вкусовете му. Когато чуя какво е очаквал да опита, ще му предложа друго ястие и накрая ще се убедя, че е останал доволен. В такъв случай има шанс този човек да се върне отново. Ако обаче дойде пак и отново е недоволен и отново трябва да му предлагам алтернатива, повече няма да стъпи в ресторанта ми.Какви манджи ти се отдават най-много и какво в готварството те мъчи?- Десертите и основните ястия харесвам най-много. Най-мъчни са ми салатите. Тук, в България, любимият ми десерт е палачинка.Как прие стажа ти баща ти?- О, всяка вечер най-подробно ме разпитваше какви неща съм приготвял, какво съм научил. А като се върна във Виена, ще направя шопска салата, но по начина, по който я приготвят в грандхотела. Малко по-различно е от рецептата, която може би и вие знаете.А г-н Харолд дойде ли да те види как работиш тук?- Да, дойде! Беше със свои партньори, обядваха в ресторанта, а той поиска разрешение да влезе в кухнята, видя ме отдалеч. Мисля, че беше доволен от мен. Коя е най-голямата ти готварска амбиция?- В Германия и Австрия готварските дуели са много популярни. Искам да бъда толкова добър, че да побеждавам. Къде би искал да работиш - като тип заведение, дори държава...- След като завърша, поне една година ще практикувам във Виена. Но после може би ще потърся работа на някой голям кораб или на яхта... Готварството е изкуство, но може да бъде и прекрасно приключение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във