Банкеръ Weekly

Съдби

Бил Гейтс в "долината на смъртта"

Медицинският институт на Бил и Млинда Гейтс ще осъществява изследвания за борба с туберкулозата и маларията, за които фармацевтичните компании нямат финансова мотивация.

Фондът на Бил и Мелинда Гейтс създаде за около година в Бостън нетърговска биотехнологична компания с бюджет от 100 млн. долара и персонал от сто човека. "Не ми дава мира мисълта, че щом разполагаме с толкова пари и възможности, сме длъжни да постигнем нещо - казва Сюзан Дезмънд-Хелман, генерален директор на организацията. - Трябва да направим света по-добър, иначе ще се чувствам неудобно в ролята на шеф на фонда на семейство Гейтс."

Институтът за медицински изследвания (MRI) на Бил и Мелинда си поставя за цел да разработи нови лекарства и ваксини против малария, туберкулоза и диария, които убиват общо 2.6 млн. души годишно в цял свят. Многообещаващите идеи от академичните лаборатории за всяко ново лекарство се сблъскват с "долината на смъртта". Това означава, че повечето препарати не се тестват върху животни или не стигат до начални стадии на изследвания върху хора. При болести като малария и туберкулоза, в които фармацевтичните компании просто не виждат възвръщане на инвестициите си, вероятността за успех е още по-ниска.

Фондът на семейство Гейтс открива института още в началото на дейността си, но впоследствие се отказва от това начинание. До неотдавна, когато в организацията идват да работят все повече експерти от фармацевтичния отрасъл (самата Хелман е бивш топмениджър в Genentech), и идеята за възобновяване на дейността започва да печели все повече привърженици. Тревър Мандел, който ръководи здравеопазващата дейност на фонда, разказва, че окончателното решение било взето по време на среднощен телефонен разговор, докато той се намирал в Лондон, а Бил и Мелинда в Сиатъл. Тогава тримата решават да превърнат новия проект не просто в едно от направленията на организацията, а да съсредоточат в него основните си усилия.

За шеф на това биотехнологично подразделение Мандел избира Пени Хитън, разработчик на ваксини от Novartis. Хитън, която се увлича от вирусологията от дете, работела в Центъра по контрол и профилактика на заболяванията, преди да премине в бизнеса и да се заеме с разработката на ваксини. "Тя е като стихия", твърди Мандел. Хитън е във възторг от първия голям изследователски проект на MRI, в чиито рамки трябва да се провери дали ваксината "Бацил на Калмет-Герин" (БЦЖ), която се поставя на бебетата, може да повиши устойчивостта срещу туберкулозата и при юношите.

"Винаги съм смятала, че справянето с това заболяване е изключително трудно и ще ни отнеме най-много време, преди да постигнем прогрес", казва Хитън. По думите й ползата от такава ваксина ще бъде огромна, но никой не би се заел с необходими изследванията върху хора. "Ваксината е много евтина и пазарът за нея е малък. По тази причина частните инвеститори на виждат стимул да се занимават с това", обяснява тя.

Предстои Институтът за медицински изследвания да свърши много от това, което правят частните фармацевтични компании - да осъществи  клинични изпитания и да получи необходимите разрешения. Това не са просто бюрократични формалности, твърди Дезмънд-Хелман, а мероприятия, които ще помогнат на пациентите. Според нея в някои случаи компанията ще действа като законен собственик на правата върху препарата съвместно с Управлението по санитарен надзор.

В новия проект ще бъдат ангажирани не учени, а ветерани от фармацевтичния отрасъл, които ще трябва да дадат всичко от себе си. Целта е предимствата на бизнеса да бъдат пренесени в публичния сектор. Мандел заявява, че осъзнал тази необходимост в Novartis, когато под негово ръководство десетки хора работели над препарат срещу рядка болест и само петима върху нова версия на лекарство срещу малария. Дори фармацевтичните компании да се заемат с тази работа, тя никога няма да бъде основна в тяхната дейност, а нетърговските им партньори винаги ще се безпокоят за източниците на финансиране. Затова Мандел твърди, че заемайки се с тази разработка, институтът ще се стреми да действа като "гладна" фармацевтична фирма, а успехът ще се измерва със спасяването на човешки животи  вместо в пари. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във