Банкеръ Daily

Съдби

Барабаните на Нико Макбрейн правят "Айрън Мейдън" уникални

На днешния ден през 1954 г. е роден Нико Макбрейн, барабанистът на "Айрън Мейдън" (Iron Maiden).

Майкъл Хенри Макбрейн (Michael Henry McBrain, е проплакал  в квартал Хакни в английската столица Лондон. Прякорът "Нико" му е останал от детството, когато любимата му играчка била мечката Никълъс. За това родителите му започнали да го наричат "Ники". Години след това Майкъл имал среща с мениджър от CBS Records. На нея той бил представен от Били Дей като "Моят италиански барабанист. Името му е Нико". Майкъл харесъл прякора и от тогава го използва като сценично име.

През 70-те години на миналия век Нико участва в няколко албума на Пат Трейвърс, а в периода 1975-1976 г. свири в "Стрийтуокърс". В началото на 80-те свири за кратко с групата на "Маккити".

По време на турне на групата в Белгия, Нико се запознал с басиста на "Айрън Мейдън" - Стийв Харис. С групата си "Тръст" подгрявал "Айрън Мейдън" на турнето след Killers, a през 1983 г. се присъединил към групата и записали албумът Piece of Mind през същата година. След присъединяването си към групата Нико е сочен за един от най-влиятелните барабанисти.

Първият текст, който Нико пише за "Айрън Мейдън" е New Frontier от албумът Dance of Death (2003 г.). Нико твърди, че е написал и парче за албума A Matter of Life and Death (2006 г.), но тъй като се срещнал твърде късно с останалите членове на групата, нямало място за неговата песен.

Нико Макбрейн е заснел и няколко кратки филмчета за групата, качени на официалният сайт на групата. Освен това подържа и дневник на групата по време на турнета и го побликува в сайта на "Айрън Мейдън".

Неговото присъствие е осезаемо още от първият албум, в който учатсва. За разлика от повечето барабанисти Нико не използва два бас барабана или двоен педал, тъй като ги счита за „прекалено сложни“ и "не-барабанистки". Вместо тях той има много бърза техника използвайки само един бас барабан. Единствената песен, която е записал с двоен педал, е Face in the Sand от албумът Dance of Death. След записа, казал, че това е едно от най-трудните неща, които е свирил и поради тази причина парчето не е включено в сет листа за турнето Dance of Death.

Освен страхотен музикант, Нико е много добър играч на голф.

Нико Макбрейн има принос в текстовете в No More Lies. No More Lies - Dance of Death Souvenir EP е ЕР на британската хеви метъл група Iron Maiden. Издаден е в знак на благодарност към феновете и излиза в специална опаковка заедно с лента за глава. Освен студиината версия на No More Lies (от албума от 2003 г. Dance of Death) включени са също и две алтернативни версии на парчета от Dance of Death - Paschendale, изпълнена заедно с оркестър и електрическа версия на Journeyman (оригиалът е изпълняван на акустична китара). Записът включва и скрито бонус парче, версия на Age of Innocence, на което барабанистът Нико Макбрейн се опитва да пее.

Стийв Харис (Steve Harris) е английски музикант, басист, текстописец и основател на хеви метъл групата "Айрън Мейдън". Роден е на 12 март 1956 г., в Лондон. Той създава групата през 1975 г. и заедно с Дейв Мъри и те са единствените музиканти останали в групата през цялото и съществуване - повече от 30 години.

Харис е самоук музикант, повлиян от басистите на групи като "Йес", "Куин", "Ръш" и други. Той е главният композитор и текстописец на "Айрън Мейдън". Песните често са епични, дълги и с много промени на темпото. Текстовете на песните са вдъхновени от митологията и историята.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във