Банкеръ Weekly

Съдби

Корифеите на неприложимата наука

В САЩ връчиха Игнобеловите награди, традиционно присъждани за най-нелепите научни открития, които отначало предизвикват смях, а след това те карат да се замислиш. Според учредителя на отличието Марк Ейбрахамс тази година организаторите са направили трудния си избор сред над 7 хил. предложения. По думите му някои правителства дори се опитали да лобират за награждаването на кандидати от техните държави.


Призът за химия получиха японските учени, изобретили пожарна сигнализация, отделяща миризма на подправката уасаби, която е толкова силна и остра, че може да събуди и заспал човек. Изследователите се спрели на този вариант, след като проучили около 100 миризми, включително и на развалени яйца.


Игнобеловото отличие за биология отиде при група учени от Австралия, САЩ и Канада за откритието им, че бутилките от австралийска бира привличат мъжките бръмбари от вида Julodimorpha bakewelli.


Наградата в областта на психологията беше присъдена на норвежкия учен Карл Халвор Тейген, който изследвал природата на въздишките. Той установил, че не само мъката, но и досадата предизвикват характерната физиологична реакция. Експериментите показали, че хората въздишат, когато не могат да решат някоя на пръв поглед проста задача. На церемонията ученият обясни необичайния си избор на темата с това, че досега никой не се е занимавал с нея.


Професор Питър Снайдър от Рок Айлънд и неговият екип заслужиха Игнобеловата награда за медицина за изследването си как позивите за ходене по малка нужда влияят върху взимането на решения. За целта учените събрали група от доброволци, които по време на компютърното тестване периодично трябвало да изпиват по 250 мл вода. Организаторите на експеримента установили, че пълният пикочен мехур намалява вниманието и паметта.


Игнобеловата премия за физика тази година бе връчена за изучаване на човешкия организъм и неговите реакции. Учени от Холандия и Франция най-накрая изяснили защо дискохвъргачите често получават виене на свят, докато чукохвъргачите никога не страдат от подобен дискомфорт.


С приза за математика бяха отличени няколко специалисти, последователно предсказали края на света през 1954, 1982, 1990, 1992, 1994, 1999 и 2011 години. Нито един от номинантите, наградени за напомнянето, че трябва да сме предпазливи в математическите предположения и изчисления, не се яви да получи наградата си.


Премията за мир беше присъдена на кмета на Вилнюс - Артурас Зуокас, който измислил начин да се пребори с неправилно паркираните автомобили по улиците. Той прегази мерцедес, спрян на забранено място, с бронетранспортьор. Снимките от събитието бяха разпространени от кметството на града. Всъщност това се оказа инсценировка . На церемонията по връчване на премията беше показан целият видеоклип.


Каре


През тази година Игнобеловата награда беше връчена за двадесет и първи път. Всяка година призовете се връчват малко преди присъждането на Нобеловите награди. Домакин на събитието е Харвардският университет, който е дал на света най-много Нобелови лауреати.


Игнобеловите лауреати получават премиите си за достижения и изследвания, които е безсмислено да се възпроизвеждат. В света на учените това е много важно определение, защото всяко откритие или изобретение се признава за такова, ако може да бъде възпроизведено не само от първооткривателите, но и от други изследователи.


Премиите се връчват на номинираните в различни категории - от физика, медицина и химия до литература и награда за мир. Победителите пристигат за церемонията по награждаването от различни континенти и на собствени разноски. Отличията им се връчват от истински Нобелови лауреати пред аудитория от 1200 човека.


Идеята за Игнобеловата награда - Ig Nobel Prize, принадлежи на Марк Ейбрахамс и неговото научно-хумористично списание Анали на невероятните изследвания. Времето за изказванията на наградените е ограничено до 60 секунди. Онези, които обичат да приказват повече, са прекъсвани от Miss Sweetie Poo - осемгодишно момиченце, което казва: Спрете, моля, скучно ми е!.

Facebook logo
Бъдете с нас и във