Банкеръ Weekly

Съдби

350 БЪЛГАРИ В ТРОЯ - НАЙ-СКЪПАТА КИНОПРОДУКЦИЯ

Уорнър брадърс продължава да снима втори месец в Мексико мегапродукцията Троя, чиято първоначална инвестиция е 160 млн. щ. долара - с няколко милиона по-висок бюджет от този на суперзрелището Титаник. Звездното име на продукцията е актьорът Брад Пит. А анонимното присъствие на България се изразява чрез 300 души статисти и 50 души каскадьори, избрани след кастинг сред няколко хиляди желаещи.Братя Войновски от фирмата Брайт айдиас са на мнение, че това е най-големият им успех за годината и охотно разказват подробности. Като тази, че кандидати за същото участие са били фирми (и статисти) от Полша, Румъния, Русия, Гърция и др., но изборът на холивудските продуценти е бил категоричен - българите. Американците с възхищение установили, че всеки българин е роден актьор и този факт натежал при избора. Подобно количество статисти и каскадьори за американски филм досега не сме предлагали. Бояна филм също се опитала да се вреди до поръчката, но американците учтиво отказали услугите й - с държавна институция те не искали да работят.За разлика от българската система (?) за производство на филми, която малко се интересува от възръщаемостта на инвестициите, холивудският модел, а следователно и Уорнър брадърс, първоначално договорира разпространението на бъдещия филм и чак тогава пристъпва към реализирането му. Това гарантира като минимум връщане на вложените пари още преди първия снимачен ден. Сетне идват печалбите от разпространението. Троя вече е продаден.Българските участници в мегапродукцията са при сравнително добри финансови условия - 500 щ. долара на човек седмично в продължение на три месеца. И още - път, нощувки, храна, които също поема Уорнър брадърс. Ако направим бързо сравнение, ще установим, че подобно заплащане е близо до това, което чуждестранните продукции плащат у нас на българските актьори. А в случая с Троя става дума за обикновени статисти, които се ценят главно като типаж и като възможност да изпълнят скромни актьорски задачи в масовката. Каскадьорите ни, признати от всички като много добри, ще имат по-самостоятелно участие. Което, естествено, е и по-добре заплатено. За това се грижи представителят на Брайт айдиас в Мексико, координиращ и отговарящ за цялостното българско присъствие по снимачните терени.

Четете още

Банкеръ Daily

Пеевски искал Василев да му прехвърли редица предприятия

Сред фирмите са "Булгарбатак", "Техно експорт строй", "Пътстрой холдинг", "Трансстрой", "Виваком" - 10% или парична равностойност, "Дунарит" - 30% или по пазарна... Още »
Банкеръ Weekly
тренд

Банковите служители бягат при фирмите

Най-високо платеният сектор вече се срина до третото място. Още »
Банкеръ Weekly

"Покрусеният" Пеевски

Довчерашният фаворит на три правителства и депутат от ДПС Делян Пеевски се обиди жестоко на държавата и прекрати бизнес начинанията си у нас. В същото време обаче не... Още »
Facebook logo
Бъдете с нас и във