Банкеръ Daily

Съдби

2015-а е годината на Дървената овца

Китайският народ определя началото на Новата година по лунния календар. 2015 година за тях ще настъпи в началото на месец февруари - в първия ден от месеца на тигъра. Според китайския астрологичен календар идната година ще е на Дървената овца (коза), която по ред е 4712-тата китайска година. Началото на всяко дванадесетмесечие по традиция се отбелязва 15 дни, през които в Китай се организират фестивали и карнавали. Азиатската лунна Нова година се празнува от над един милиард души по целия свят и интересът към нея постоянно расте. Ритуалът за посрещането на 2015 година пък започна още през месец ноември, когато в центъра на Токио се състоя церемония по "предаване на властта" от Годината на Коня на Годината на Овцата.

Родените под знака на Дървената овца (коза) са тези през 1907, 1919, 1931, 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003 и разбира се 2015 година. Интересно е да се отбележи, че този зодиакален знак отговаря на "рак" от западния Зодиак. За поколенията навлезли в съзнателният си живот, новата година ще ги накара да преосмислят живота си. Източната традиция гласи още, че цветът на 2015 година ще бъде син (зелен), а елементът - земя и дърво.

Положителните качества на родените в годината на Дървената овца (коза) са живо въображение, дружелюбност и гъвкавост. Те са надарени с артистични способности и са миролюбиви. Сред отрицателните характеристики пък са лесната податливост на промяна на настроението, капризничене и  склонност към песимизъм. Освен това носителите на този астрологичен знак са склонни към неувереност.

Какво ни вещае годината на Дървената овца (коза)?

Според астролозите през 2015 г. се очаква голяма промяна в ежедневието като цяло - смяна на работното място, спиране на лоши навици, промяна на отношения между хората. От финансова гледна точка обаче са възможни проблеми. Затова съветът на звездогадателите е да бъдем по-внимателни в разпределянето на бюджета си. Що се отнася до любовта, Годината на Овцата ще бъде много благоприятна за приятни емоционални преживявания. Освен това бракът и раждането на деца са препоръчителни.

Легенда

Най-популярната история за началото на празника и хилядолетните ритуали е тази за Ниен - жесток звяр, който разкъсвал хора в навечерието на Нова година. Легендата гласи, че въпросният звяр се страхувал от червения цвят, огъня и силния шум. По тази причина тържествата в Китай започват със запалването на стотици хиляди червени фенери. Една от най-зрелищните гледки по време на празненствата - танците на дракона и на лъва, също са натоварени със символиката на легендата. Главите на тези страшилища пропъждат злото от една страна с яркият си цвят, и от друга със съпровождащият ги шум.

Китайските "Червени ритуали"

Според източната традиция в навечерието на лунната Нова година човек трябва да бъде със семейството си. Когато пък всички се съберат на сигурно място у дома, вратата се запечатва отвътре с червени хартиени ленти. Хората обличат червени дрехи и украсяват домовете си със стихове, изписани върху червена хартия.

Вечерята преди настъпването на Новата година е особено специална и тържествена. Като ритуална почит към пет поколения предци, на трапезата се поднасят по пет топли ястия, чаши вино и чай и десет пръчици за хранене. След това семейството се покланя на най-възрастния член, а на децата се дават пари в червени пликове. Едва тогава вечерята може за започне. Китайците отбелязват в домовете си настъпването на Новата година с биене на барабани, взривяване на бомбички и изстрелване на пищни фойерверки.

Символиката на храната

Типично за китайската новогодишна трапеза е поднасянето на хранителни продукти, чиито имена са омоними на определени пожелания. Така например по традиция задължително се приготвя цяла риба. Сходните думи тук са "риба" и "излишък", които на китайски звучат напълно идентично. Голяма част от приготвената риба остава недокосната на самата новогодишна вечеря и бива запазена за първия ден от новата година. Китайците правят това, за да има охолство (излишък) през цялата година.

Кулинарното разнообразие включва мандарини, които звучат точно като "късмет/щастие", и маруля, която е омоним на "все по-голям късмет". По случай празника се приготвя и прочутото вегетарианско ястие "Лакомството на Буда". Сред съставките му се намира вид водорасли, чието име звучи точно като "благополучие". Символиката продължава и нататък: пресен лук - "вечност", ряпа - "щастливо предзнаменование", месни и рибни кюфтета - "събиране, среща".

Приготвянето на типичния лепкав оризов пудинг пък е свързано с пожелания за изкачване към по-високи постове. Населението в Северен Китай сервира традиционни банички с пълнеж (пролетни рулца), чиято форма е подобна на златни кюлчета. По този начин се смята, че баничките ще помогнат на този, който ги яде, да забогатее. За празника се приготвя и тестето ястие с форма на монети, за да носи късмет. То се казва "дим сум" (подобно на пелмени) и е с пълнеж от зеле, свинско месо, джинджифил и соев сос. Нерядко част от плънката е и истинска монета.

Последно, но не на последно място, важен символ на трапезата са китайските спагети. Източените тестени нишки означават дълъг живот, затова хората внимават да не ги счупят или срежат. В случай, че спагетите са приготвени като деликатес - с миди Сен Жак или с месо на омар (символ на изобилието и лукса), то животът ще е не само дълъг, но и охолен.

Без значение от избраната комбинация храни за новогодишната трапеза, те трябва да са майсторски приготвени. Това е задължително, защото друг хилядолетен мит гласи, че за празника на земята слиза богът на кухнята Дзао Шен. Той благославя домовете и готвачите, в зависимост от качеството на приготвените ястия. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във