Банкеръ Daily

Съдби

1 от 5 главни изпълнителни директори са психопати, установи проучване

Австралийско проучване е установило, че около една пета от корпоративните ръководители в САЩ са откровени психопати - приблизително колкото са психопатите и сред лишените от свобода зад океана. Делът на психопатията в цялото население на страната е едва един процент.

Речникът на Уебстър определя състоянието психопат като "човек, който е психично болен, който не се интересува от други хора и който обикновено е опасен заради антисоциално разстройство на личността“

"Обикновено психопатите създават много хаос и са склонни да играят един срещу друг", каза Натан Брукс, съдебно-психолог и водещ изследовател на проучването, цитиран от британският вестник The Telegraph. "За психопатите корпоративният успех е само игра и те нямат нищо против да нарушават добрите нрави. За тях целта е да получават каквото искат в компанията и да господстват над другите".

Според задокенския вестник „The Washington post“ това не е първият път когато изследователи отбелязват психопатични наклонности сред висшия мениджмънт. В изследвания, публикувани от The Telegraph преди няколко години, психолог е предупредил за нарастващ брой на "троични лица" на работното място - хора, които съчетават в събе си три вида проблемни личности: психопат, Макиавели и нарцисист. Такива хора съчетават „опасна, но ефективна комбинация от липса на емпатия, егоцентризъм, непочтеност и самостоятелно отношение, които ги тласкат към върха на организациите."

Тези резултати съвпадат напълно със заключенията от сегашното проучване на 261 висши мениджъри в САЩ, което е установило, че 21 на сто от тях имат клинично значими нива на психопатични черти.

Според Натан Брукс, съдебен психолог, провел изследването, резултатите от него ясно показват, че бизнесът трябва да подобри значително своя скрининг - или предварителен подбор, който служи за откриване на субекти, които са носители на определени признаци и по-късно ще бъдат подложени на специално изследване.

Своето проучване Брукс е провел заедно с колеги от университета Бонд в Австралия и с изследователи от университета в Сан Диего (Карлифорния) и е оценявал корпоративни професионалисти в индустрията за управление на веригите за доставки в САЩ.

Брукс отбелязва, че най-често работодателите са склонни да се фокусират върху професионални умения, а не върху личностни характеристики и това е довело много фирми до наемане на "успешни психопати", които - в бъдеще, могат да се включат в неетични или дори в незаконни практики или биха имали токсичен ефект върху своите колеги.

Глобалната финансова криза от 2008 г. накара учените да изследват онези личностни черти на висшите мениджъри, които те проявява най-вече на работното си място. Става дума за индивиди, които могат да позволят корпоративна култура, в която неетичното поведение ще се саморазвива, защото обикновено психопатите - особено на високи позиции, могат да създадат много хаос и обикновено са склонни да играят един на един срещу останалите хора, твърди Натън Брукс, съдебно-психолог.

Изследователите възнамеряват да продължат да проучват и занапред различни начини да се помогне на работодателите да избягват потенциални психопати. "Надяваме се да реализираме ефективен скрининг инструмент за бизнеса, който да му позволи да издигне сигурна бариера пред хората, които се опитват да се промъкват на висши и средни мениджърски позиции в бизнеса, защото това може да струва много скъпо", заключава Брукс.

Констатациите, представени пред Конгреса на Австралийското дружество на психолозите в Мелбърн, се очаква да бъдат публикувани и в European Journal of psychology.

Facebook logo
Бъдете с нас и във