Банкеръ Weekly

Спорт

ВИСШАТА ЛИГА Е НА РЪБА НА БЕЗДНАТА

Висшата лига на Англия по футбол, сочена от години като най-ярък пример за умел маркетингов подход в спорта, далеч не е толкова образцова, колкото мнозинството от нас си мислят. Според актуалните финансови отчети уж процъфтяващите клубове от нея, 20 на брой, всъщност продължават да трупат дългове с плашещо темпо. В края на миналата финансова година сумарните им задължения надхвърлят 3.1 млрд. лири, или 3.55 млрд. евро - почти колкото е държавният външен дълг на България. Данните надхвърлят дори свръхпесимистичната прогноза на председателя на Футболната асоциация лорд Хенри Трайсмън от миналия октомври, че общият дълг на английския футбол доближавал 3 млрд. лири и го изправял на ръба на пропастта.
Най-големите длъжници, както може да се очаква, са клубовете от Голямата четворка - Челси (809 млн. евро), Манчестър Юнайтед (806 млн.), Арсенал (480 млн.) и Ливърпул (323 млн. евро). Борчовете на тези четири клуба, натрупани по коренно различни начини, демонстрират до какви крайности са докарани финансите на отборите във Висшата лига.
Манчестър Юн
Юнайтед през цитираната година спечели титлата в Англия и Купата на европейските шампиони, но независимо от това е отчел нетна загуба от 51 млн. евро заради смазващите лихви, които трябва да плаща по кредитите си. Клубът дължи над 800 млн. евро, защото американската фамилия Глейзър, която го откупи с кредит през 2005 г., след това му прехвърли и собствените си дългове. При това заемите се оказаха с подлежащи на корекции условия и след кредитната криза станаха доста тежки за обслужване. За отминалите три години само лихвите, платени от Юнайтед, надхвърлят 300 млн. евро. Разбира се, колосалните дългове не са заплаха за оцеляването на клуба, докато той има успехи на терена и повишаващи се приходи. Но въпреки това е потискаща мисълта какво би могъл да направи Юнайтед с тези триста милиона, платени сега на банките.
Ливърпул
Задълженията на Ливърпул са сходни по произход - натрупани от холдинговата компания, която притежава клуба, и включващи кредита, с който американските милионери Том Хикс и Джордж Джилет го купиха през 2007-а. Двамата се кълняха, че няма да повторят машинацията на Глейзър, но в крайна сметка сториха тъкмо това. Поначало клубът им бе продаден с надеждата, че северноамериканците ще финансират построяването на нов стадион - но за момента няма никакви признаци за това. Наскоро се разбра, че Хикс и Джилет е трябвало да извадят от джобовете си около 30 млн. лири за последната селекция на Рафаел Бенитес - просто защото претовареният от лихви клуб не разполагал с нужните средства.
Челси
Челси, напротив, няма никакви задължения към банки и финансови институции - целият борч от почти 809 млн. евро е в безлихвени заеми, отпуснати от едноличния собственик Роман Абрамович след идването му на Стамфорд Бридж през 2003-а. Впрочем от клуба наскоро обявиха, че по-голямата част от този дълг е преобразуван в ценни книжа и в момента Челси дължи на руския олигарх не повече от 391 млн. евро.
Понастоящем (след оттеглянето на Кийт Еделман от Арсенал) в Челси работи най-добре платеният директор в английския футбол - Питър Кениън. Засега обаче плановете му клубът да започне да се издържа сам от 2010 г. изглеждат трудноизпълними. За това спомагат и близо 35-те млн. евро обезщетения, изплатени на бившите треньори Жозе Моуриньо, Аврам Грант и Луис Фелипе Сколари.
Арсенал
Арсенал е единственият от водещите клубове, който натрупа задълженията си, за да финансира дългосрочна инвестиция. Клубът взе над 300 млн. евро кредити за строителството на новия си стадион Емирейтс и още близо 150 млн., за да превърне старото съоръжение Хайбъри в жилищен комплекс. Като цяло този ход на Арсенал се приема като проява на завидна пресметливост, защото 60-те хиляди места на новия стадион - някои от които струват рекордни суми - носят близо двойно по-голям приход, отколкото даваше по-малкият Хайбъри. За сметка на това обаче апартаментите, в които бе превърнат старият стадион, далеч не се продават толкова добре, колкото очакваха клубните финансисти в отминалите вече времена на имотния бум в Лондон.
Другият сериозен проблем на клуба са ожесточените битки за власт между акционерите, които взеха главите на четирима директори в последните три години. В момента собствеността е поделена между американеца Стан Крьонке (28.3%), руснака Алишер Усманов (25%), живеещия в Швейцария Дани Фисман (16%) и лейди Нина Брейсуел-Смит (15.9%). Добрата новина е, че основният заем - за строителството на Емирейтс - е взет при фиксирана лихва от едва 5.6 на сто.
Останалите
Отчетите на 20-те клуба от Висшата лига недвусмислено показват, че въпреки нарастващите им приходи (включително и от първия сезон на новия рекорден договор за тв правата на стойност 3.1 млрд. евро), те все повече разчитат на субсидии от собствениците си. В противовес на Манчестър Юнайтед, от който на практика фамилия Глейзър източва средства, 15 от останалите 19 клуба в лигата са били подпомогнати от притежателите си. След Абрамович вторият най-голям принос е този на Мохамед Ал-Файед, отпуснал на своя Фулъм безлихвени заеми на стойност 200 млн. евро.
Като цяло по-малките отбори все повече се задъхват в опитите да не изостават от големите по отношение на харчовете, и не е чудно, че те все по-агресивно търсят помощ от външни инвеститори. В последните две седмици още два клуба потвърдиха поглъщането си от чужденци - Съндърланд бе придобит от тексаския инвеститор Елис Шорт, а Портсмут - от консорциум, воден от дубайския бизнесмен Сулейман Ал-Фахим.
От ръководството на Висшата лига уверяват, че тази финансова картина не би трябвало да предизвиква излишна тревога. Според тях цитираните дългове в голямата си част са напълно управляеми на фона на нарастващите обороти. Разходите за заплати на играчите са нараснали още малко до астрономическата сума от 1.26 млрд. евро, но като съотношение към оборота това прави средно 55 на сто - съвсем приемлив показател.
Впрочем облагодетелствани от небивалата щедрост в английския футбол са не само играчите и треньорите, но и директорите на клубовете, които получават значително повече пари от колегите си в нефутболни организации със същите обороти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във