Банкеръ Daily

Красен Кралев:

Третият час по спорт в училищата ще се води от професионални треньори

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев е разбрал за промяната в брой часове по физическо възпитание, след като програмата била публикувана на сайта на министерството. Това обяви самият той по време на участието си в ефира на БТВ. Според Кралев, в специалния трети час по физическо възпитание в училищата ще влизат треньори, като за сега интерес са проявили представители на футбола, баскетбола и гимнастиката. 

"Часовете по физическо възпитание са недостатъчни. Ясно е, че имаме проблеми с материалната база", заяви Кралев. По негови думи спортното министерство работи непрестанно с МОН от година насам по въпроса за инвентаризация на спортната база в училищата. "До момента сме констатирали, че от 2700 училища, 300 нямат никакви салони, а 422 са с пригодени помещения", поясни спортният министър.

Кралев коментира и трите основни причини за намалянето на часовете по физическо възпитание. Той поясни, че на първо място стои доводът, че в България часовете по физическо били повече от средните за Европа. "Вторият аргумент беше, че ще отнемат една половинка часове, но тя представлява 20% от всички часове", допълни Кралев. Третият казус пък е липсата на салони в част от училищата. По тази причина спортният министър обяви, че в момента се водят преговори с Министерство на земеделието и храните, защото средствата по ОП "Развитие на селските райони" вместо за стадиони, могат да отидат за изграждане на салони.

"С министерство на образованието имаме общи каузи и бяхме изненадани от предложението за отнемане на часове по физическо възпитание", заяви Кралев. Той обясни, че вечерта преди състоялият се Министерски съвет, по време на който е решено, е бил уточнен въпросът с него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във