Банкеръ Daily

Спорт

Стадион "Виваком Арена - Георги Аспарухов" чества 55 години

Стадион "Георги Аспарухов" в София събира феновете на "Левски" от 1963 година.

На днешния ден през 1963 г. официално е открит стадион "Георги Аспарухов" в София с мач между ПФК "Левски" (София) и ПФК "Спартак" (Плевен).

През годините спортното съоръжение сменя няколко пъти името си. Най-напред е "Левски" (1963-1990 г.), после става "Георги Аспарухов" (1990-2017 г.). Днес е познат на запалянковците с името "Виваком Арена - Георги Аспарухов", известен е още и като "Герена". Стадионът се намира в столичния квартал "Сухата река". От построяването му през 1963 г. е използван от футболния и спортния клуб "Левски" (София).

Стадион "Георги Аспарухов" е третият в историята стадион на футболен клуб "Левски" (София). В периода 1936-1949 г. отборът играе на собствен стадион, наречен игрище "Левски" (намиращо се върху част от територията на днешния Национален стадион "Васил Левски"). След започването на строежа на новия национален стадион, отборът временно играе на стадион "Юнак". През 1952 г. на отбора е отпуснато ново игрище в софийския квартал "Иван Вазов" (днешен Плувен басейн "Спартак").

След ново "спортно райониране" на София, на "Левски" е отпуснат нов терен за строеж на стадион в кв. "Герена" на V столичен район (днешен район Подуяне). През 1960 г. клубът официално започва строеж на третия си стадион. Проектът е дело на арх. Лазар Парашкеванов и се реализира в продължение на три години с пари от държавата. Парашкеванов е близък с водача на Български земеделски народен съюз (БЗНС) Александър Стамболийски, който му възлага проектирането на сграда за централата на съюза в София. След поредица преработвания проектът е реализиран в средата на 50-те години. Освен от БЗНС сградата се използва и от Народната опера. Сред проектите на Парашкеванов са и първите жилищни кооперации в София през 20-те години на ХХ век, както и стадион "Герена".

Официално стадион "Левски", популярен просто като "Герена" (от тогавашното име на квартала, в който е построен), е открит на 10 март 1963 г. с шампионатния мач между "Левски" и "Спартак" (Плевен), завършил при резултат 4:0 за столичани. Стадионът е с тревист терен и има размери 110х80 м, около него има изградена лекоатлатическа писта, а на трибуните има пейки за 28 000 седящи места.

Тук "Левски" изиграва и първия си мач от Европейските клубни турнири, мв който постига победата с 6:0 над шведския "Юргорден" в 1/64 финал за Купата на европейските шампиони на 3 октомври 1965 година.

На 14 февруари 2017 г. на официалната интернет страница на клуба е обявен нов спонсорски договор за период от 6 години, който включва правата върху името на стадиона. Избран е компромисен вариант, съчетаващ търговското име на основния спонсор на клуба Vivacom (Българска телекомуникационна компания) - "Vivacom Arena" ("Виваком Арена"), име, което до този момент е използвано за телевизионен канал на оператора, като се запазва и името на легендата на клуба Георги Аспарухов. За цялата продължителност на договора клубът ще получи 12 милиона лева.

На 23 април 2016 г. беше открит изцяло новия сектор А на стадион "Георги Аспарухов". Лентата бе срязана от сина на легендата Георги Аспарухов - Андрей. В същия ден се игра и мач между "Левски" и "Лудогорец", който завърши 0:0. Трибуната е с капацитет 6 000 места, струва 11.5 млн. лева. Капацитетът на стадиона днес е приблизително 22 000 места, разделени в четири сектора. На стадиона има и журналистическа ложа със 130 места.

Facebook logo
Бъдете с нас и във