Банкеръ Daily

Спорт

Щайнмайер се сблъска с Ердоган на официална вечеря

Неловка ситуация се създаде на държавната вечеря, дадена снощи за турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Берлин, след като германският президент Франк-Валтер Щайнмайер определи задържането на германски граждани в Турция като политически мотивирано, предаде ДПА.

"Като президент на страната съм разтревожен от това, че германски граждани са затворени в Турция по политически причини", каза Щайнмайер в обръщение в президентския дворец, където бе дадена вечерята.

В реч малко по-късно Ердоган гневно отхвърли критиките и, изглежда, се отклони от подготвеното изявление, като каза, че има "стотици, хиляди" терористи, живеещи в Германия. Той изтъкна, че не е искал да повдига темата, но е бил принуден, защото Щайнмайер я е засегнал.

Отношенията между Германия и Турция са сериозно влошени заради критиките срещу все по-авторитарното управление на Ердоган и репресиите срещу политически противници и журналисти след проваления опит за преврат през 2016 г. 

Германски граждани са задържани за предполагаемо участие в опита за преврат, което се отразява отрицателно на дипломатическите отношения.

Съображения за сигурност и политически разногласия наложиха в последния момент някои промени в програмата на Ердоган за последния ден от посещението му в Германия, предаде ДПА.

Ердоган ще пътува днес до Кьолн, където да открие нова джамия, управлявана от Турско-ислямския съюз по религиозните въпроси. Той планира да произнесе 15-20-минутна реч.

Снощи властите в Кьолн отмениха планираната голяма проява на открито при джамията, като изтъкнаха съображения за сигурност. Те казаха, че церемонията по откриването може да се състои, но на нея ще присъстват само поканени гости.

Променен беше и планът за среща с премиера на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет. Решено беше срещата да се състои на летище Кьолн-Бон, а не, както се предвиждаше, в замъка "Ван". Собственикът на замъка каза, че Ердоган не е добре дошъл по политически причини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във