Банкеръ Weekly

Спорт

Олимпиада в сянката на рецесия

Бразилци си правят селфи с олимпийския шампион в спринта Юсеин Болт в автобуса за олимпийското село.
S 250 4e317dbf b2ad 461d 83d3 4f68f79c3fe5

Финансовите облаци над олимпиадата в Рио де Жанейро, която бе официално открита на 5 август, изглеждат по-тъмни от всякога. Временният губернатор на щата Франсиско Дорнелес дори предупреди, че игрите могат да се превърнат в "голям провал" заради икономическите затруднения. Бразилските медии пък разкриха неотдавна, че организационният комитет работи при дефицит между 121 и 151 млн. щатски долара. Комитетът е частно финансиран и парите му се ползват за оперативните дейности около състезанията. Те са отделени от публичните средства, които отидоха за спортните съоръжения и инфраструктурните проекти. Дефицитът представлява 6% от целия бюджет на организаторите, който е около 2.3 млрд. долара, и малко над 1% от общата сума, която се очаква, че  ще бъде похарчена за домакинството на олимпиадата - 12 млрд. долара. Ясно е, че бразилците няма да успеят да запълнят дупката, въпреки че напоследък правят колкото се може повече икономии.

Според договора за провеждане на олимпийските игри всеки дефицит след състезанията трябва да бъде възстановен от градската управа, щатските и федералните власти.  Градът дoмaĸин Pиo дe Жaнeйpo обаче ce нaмиpa в тeжĸa иĸoнoмичecĸa криза, ĸaĸтo и цялaтa държава, пpeживявaща нaй-дългaтa си peцecия oт 1930 гoдинa нacaм. Споразумението беше постигнато с бившия президент Дилма Русеф, но след нейния импийчмънт и идването на временното правителство, начело с вицeпpeзидeнта Mишeл Teмep, парите все още не са осигурени.

Другият голям финансов удар е значително по-скромното от очакваното спонсорство от държавната петролна компания "Петробрас", чието състояние доста се влоши заради големия корупционен скандал около нея и ниските световни цени на петрола.

Местната управа на Рио де Жанейро също няма да е в състояние да запълни дупките в бюджета, тъй като това е вторият най-задлъжнял щат в страната. Самият гpaд буквално в последния момент бeшe cпaceн oт финaнcoв ĸoлaпc. Бpaзилcĸoтo фeдepaлнo пpaвитeлcтвo спешно ocигypи зaeм oт 2.9 млрд. peaлa (900 млн. щатски дoлapa) зa oбeзпeчaвaнe нa cигypнocттa. Πapитe бяха изпoлзвaни основно зa пoĸpивaнe нa зaплaтитe нa пoлицaитe, ĸoитo нe ги бяха пoлyчaвaли oт шecт мeceцa, ĸaĸтo и зa бeнзин зa aвтoмoбилитe им. Kмeтът Едуардо Паеш дори бе заплашил, чe полицейските ĸoли щe cпpaт дa ce движaт, aĸo нe ce ocигypят спешно необходимите средства.

Далеч по-различно изглеждаше всичко, когато на 2 октомври 2009-а в Копенхаген Рио де Жанейро получи правото да бъде домакин на олимпийската надпревара. Тогава бившият президент Лула да Силва не можеше да сдържи сълзите си на радост. "Олимпийските игри ще върнат увереността на хората в Бразилия“, убеден беше държавният глава след гласуването на Международния олимпийски комитет в датската столица. Членовете на МОК избраха Рио пред Чикаго, Токио и Мадрид. Решението беше историческо, защото за първи път олимпиадата щеше да се проведе в Южна Америка. Почти седем години по-късно Да Силва не присъства на откриването и дори не назова причините за нежеланието си да отиде на стадион "Маракана".

Но не само бившият президент няма да проследи игрите. Независимо от по-ранните информации за огромен интерес от страна на бразилците към тях, се оказа, че нещата не стоят точно така. По-рано организаторите побързаха да се похвалят, че билетите за повечето спортове са на свършване и 80% от цялата олимпиада е разпродадена. Последната справка обаче показва друго. Все още може да се купят пропуски за почти всички събития, с изключение на финала по футбол, където всички бразилски фенове очакват Неймар и компания да се реваншират за загубения преди 4 години финал от Мексико на "Уембли".

Друг сериозен проблем е качеството на въздуха в Рио де Жанейро. Оказа се, че той е по-мръсен и по-смъртоносен, отколкото го представят властите и че обещаният ефект от олимпийския спортен форум за по-чисти ветрове няма как да се случи. Според правителствен анализ въздухът в мегаполиса отдавна надвишава нормите на Световната здравна организация за максимално допустимо замърсяване в резултат на милионите превозни средства по улиците. По данни на щатската агенция за защита на околната среда Inea от близо осем години въздухът в Рио постоянно е два или три пъти над нормалните граници. Той ще е най-мръсният след Пекин 2008-а. От 2010 до 2014-а средната стойност на фините прахови частици (РМ10) е била 52 на куб. метър, докато горната граница е 20 куб. метър. В Пекин нивото беше 82, а по време на олимпиадата в Лондон през 2012-а - 23 на куб. метър. (В Атина през 2004-та нивото е 44, в Сидни през 2000 г. - 24, а в Атланта през 1996-а - 28.)

Последната от серията несполуки за организаторите на олимпиадата се прояви при настаняването на спортистите в олимпийското село. Още миналата седмица, когато много от атлетите започнаха да пристигат, възникнаха маса неприятности. Австралийската делегация директно отказа да остави своите представители в селото. Тя поиска хотелски стаи за всички до отстраняване на проблемите с течове на газ, оголени жици и запушени тоалетни. "Мръсни подове, остра миризма на газ и зле осветени стълбища са причините, които ни карат да почакаме с настаняването", се посочва в официалното изявление на "кенгурата". Делегацията от Великобритания имаше сходни оплаквания от друго олимпийско селце - Barra da Tijuca, намиращо се западно от Рио де Жанейро. Женският отбор по футбол на Швеция също категорично отказа да бъде настанен при условия, неотговарящи според него на елементарни санитарни изисквания, както и на тези за безопасност. Бразилските власти побързаха да успокоят, че "дребните проблеми" ще бъдат своевременно отстранени. "Всички недоразумения се дължат на огромните мащаби, с които строим", обясни президентът на организационния комитет Карлос Нузман.

Изобщо, откакто Рио спечели правото да е домакин на игрите преди 7 години, животът на организаторите стана черен. Цялата им дейност бе съпътствана от политическа и икономическа нестабилност, а за капак на всичко се появи и вирусът Зика, заради който някои от елитните спортисти се отказаха от участие. Но в крайна сметка "Всичко това е Бразилия", ако трябва да перифразираме официалния девиз на сегашната олимпийска надпревара, който гласи "Ние всички сме Бразилия".

Facebook logo
Бъдете с нас и във