Банкеръ Daily

Спорт

МОК отряза Русия от участие в зимната олимпиада в Пьончан

Международният олимпийски комитет взе решение да не допуска Русия до участие в предстоящите Зимни олимпийски игри в Пьончан, Корея. Руски състезатели все пак ще могат да се състезават на Игрите, но под неутрален флаг. Това съобщи президентът на централата Томас Бах след извънредно заседание, което се проведе в Лозана, Швейцария, предаде БГНЕС.

Решението е било взето въз основа на докладите на комисиите на МОК, оглавявани от Денис Осуалд и Самуел Шмид. В тях са били представени доказателства за съществуването на държавна програма в Русия за прикриване на местни спортисти, употребявали допинг.

През месец май миналата година "Ню Йорк таймс" публикува материал с изказвания на бившия директор на Руската антидопингова агенция Григорий Родченков. Той твърдеше, че минимум 15 руски спортисти, спечелили медали на Зимната олимпиада в Сочи, са били част от "допингова програма" на Русия, създадена, за да доминира страната на домашните игри. По-късно Световната антидопингова агенция започна собствено разследване на база изявленията на Родченков. То бе водено от независимата комисия към агенцията под ръководството на Ричард Макларън. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във