Банкеръ Weekly

Спорт

ИГРАТА ЗА БОТЕВ СЪВСЕМ ЗАГРУБЯ

Атаките срещу президента на Ботев (Пловдив) Димитър Христолов, които според източници на БАНКЕРЪ са тясно свързани със съдбата на спортната база на клуба, навлязоха в нова фаза през изминалата седмица. Лидерът на партия Ред, законност, справедливост Яне Янев нарече публично Христолов бандит и го обвини в укриване на данъци, източване на ДДС и други финансови престъпления. Янев запозна с обвиненията си и новия изпълнителен директор на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов.
Според запознати именно засилващият се натиск върху Христолов е причината да замрат преговорите между него и хотелиера Георги Гергов за контролния пакет от клуба. Преди седмица Гергов се срещна с Христолов и обеща да има нещо конкретно до края на месеца. След намесата на Янев обаче бизнесменът дискретно се оттегли от дискусията за бъдещето на затъналия в задължения клуб. Успоредно с това и Българският футболен съюз отхлаби малко примката, давайки на Ботев отсрочка до 15 май да покрие текущите си дългове към централата. Заради неизплатени такси и глоби на стойност 41 хил. лева отборът бе заплашен от служебна загуба в ключовия за оцеляването му мач срещу Спартак (Варна). Според пловдивски медии намиращият се в момента в Италия Христолов е обещал да погаси дълга, както и да изплати дължимите две заплати и премии на футболистите, най-късно до 12 май.
Намесата на неуморния Янев в делата на Ботев бе съпътствана с някои любопитни връзки. В понеделник (27 април) политикът покани на среща активисти от фенклуба на Ботев - отявлени противници на Христолов - на територията на Международния пловдивски панаир, собственост на Георги Гергов. На срещата присъства, но без да се изказва, Христо Андреев - временният изпълнителен директор, назначен в клуба от кандидат-купувача Ирена Кръстева. През есента нейната Нова българска медийна група подписа с Христолов предварителен договор за покупката на Ботев, но впоследствие президентът на клуба се отказа от сделката. Андреев запази мълчание пред медиите. Членове на фенклуба обаче съобщиха, че имали уверенията на Нова българска медийна група за готовността й незабавно да поеме финансирането на отбора и да покрие дълговете му.
След рандевуто в Пловдив Янев и петима делегати, избрани от феновете, се срещнаха последователно с изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов, прокурора Роман Василев и двама от заместниците на директора на ДАНС Петко Сертов. Според тях Стефанов е обещал да разпореди незабавна проверка. Между другото (без всякаква връзка с цитирания случай) именно в партньорство с компания на Ирена Кръстева правителството планира да построи новата сграда на НАП на Цариградско шосе.
Притиснатият отвсякъде Димитър Христолов старателно избегна преки контакти с медиите, но чрез клубното ръководство разпространи съобщение, че смята да подаде жалба срещу Янев за клевета. Според Христолов политикът дори не си е направил труда да провери фактите и прекалено много се е доверил на своите поръчители. Президентът на Ботев подчертава, че дружеството дори не е регистрирано по ДДС, за да бъде подозирано в източване на данъци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във